Belföld

Hangfelvétel: lebüdöszsidózták Székhelyit Egerben

Egy hangfelvétel szerint a helyi kulturális bizottsági ülésen elhangzott, hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel tavaly a városban, mert a színművész "egy SZDSZ-es büdös zsidó".


Fotó: MTI / Soós Lajos

Székhelyi József egy „SZDSZ-es büdös zsidó” – ezt mondta a színészről az egri önkormányzat kulturális bizottságának ülésén a helyi vagyonkezelő vezetője. A STOP.hu birtokába került hangfelvétel legalábbis erről tanúskodik.

Listázás

Mint arról korábban a Szeged24 is beszámolt: egy hivatalos dokumentum szerint Egerben politikai hovatartozás alapján (is) dönt a kulturális rendezvények fellépőiről a hevesi megyeszékhely önkormányzata. Állítólag az egykori szegedi színházi direktor, Székhelyi József is szerepel a nemkívánatos művészek listáján.

Az egri városháza médiareferense akkor cáfolta, hogy hivatalosan létezne ilyen névsor. Zentai László elmondta: „Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül – állampolgári vélekedést képviselve – többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen.”

A bizonyos produkciót, melyre a referens utal 2005-ben adta elő Székhelyi az SZDSZ szegedi kongresszusán. A színész bemutatott egy Himnusz-átiratot, amelyben többek közt Orbán Viktort is gúnyolta emígyen: „…mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová”. Az eset után a jobboldali sajtó élesen bírálta az egri színházigazgatót.

Lezsidózták, de nem a jegyzőkönyv szerint

A STOP.hu birtokába került felvétel szerint a Székhelyiről döntő kulturális bizottság ülésén a korábban nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvvel ellentétben súlyos, zsidóellenes kijelentések is elhangzottak. A hangfelvétel tanúsága alapján a bizottságon belül kisebb vita alakult azzal kapcsolatban, hogy le kell-e tiltani valakit egy önkormányzati kulturális rendezvényről azért, mert az nem a “kétharmad” embere – írja a STOP. A beszélgetés során Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. vezetője kijelentette, hogy az említett művészt nem kellett volna azért bojkottálni, „mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó”.

Azon felül, hogy az ülésen senki nem kérte számon a “zsidózást”, a bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke még arra is felhívta a figyelmet: most megtehetik, hogy politikai hovatartozás alapján válogatják a fellépőket. Orosz Lászlóné akkor egyébként azt is megerősítette, hogy felsőbb utasításra tiltották le Székhelyi Józsefet. Mindez a korábban napvilágot látott jegyzőkönyvben azért nem szerepelt, mert többen kérték a gépírót, hogy a fent idézett kijelentéseket ne rögzítse.

Vizsgálatot indított a polgármester

Eger polgármestere vizsgálatot indított az ügyben. Az MTI-nek küldött közleményében azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az ülésen elhangzottak kapcsán észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, majd a testület tájékoztassa őt álláspontjáról és az esetlegesen javasolt intézkedésekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik