MTI
Belföld

Minden rendben az MTI-nél

Legalábbis a cég felügyelőbizottsága szerint az MTI-nél alkalmazott hírgyártási metódusok megfelelnek a törvényi előírásoknak.

A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága szerint az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak. A testület annak kapcsán hozott határozatot, hogy a bizottság munkavállalói tagja előterjesztésében azt kifogásolta: az MTI megsérti a médiatörvényt, mivel a hírek gyártását a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapra (MTVA) bízza, holott ez törvény szerint a távirati iroda feladata.

A felügyelőbizottság megítélése szerint úgy látja el feladatát, nevezetesen a hírek és hírműsorok gyártását, hogy ahhoz – egyebek mellett – igénybe veszi olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és magánszemélyek szolgáltatásait, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hírügynökségi feladatait maradéktalanul elláthassa – olvasható.

Mint fogalmaztak, “ez a tevékenység azonban semmilyen módon nem érinti az MTI nonprofit Zrt. médiajogi kötelezettségét és felelősségét, hiszen az a hírszolgáltatásban akként jelenik meg, hogy a keletkezett terméket az MTI nonprofit Zrt. sajátjaként jegyzi és azért immár tulajdonosként, szervezetként és hírügynökségként egyaránt jót áll”.

A felügyelőbizottság álláspontja szerint a közszolgálati médiumok működését szabályozó jogszabályok véleményezése, s az új szabályozási környezet és szervezeti rend kialakításának kritikája nem tartozik sem kötelességei, sem felelősségei sorába, mindazonáltal a kialakult környezetet egyértelműen a hatékonyabb, korszerűbb és ennek következtében olcsóbb működés irányába mutatónak értelmezi.

A bizottság felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy a közmédia átalakítása során, ha szükséges a szabályozási környezet megváltoztatása, akkor azt az eddiginél is szorosabb integráció és ebből fakadó hatékonyabb gazdálkodás irányába tegye. Ezt indokolják a közmédia korábbi gazdálkodásából levont tapasztalatok éppúgy, mint a nemzetközi szabályozásban megjelenő trendek – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik