Belföld

Már nem egységes a szegedi Fidesz-frakció

Megszakadt az a gyakorlat a szegedi városi önkormányzat közgyűlésében, hogy a fideszes frakció az egy jobbikos képviselő támogatásával átviszi az akaratát.

Az eset azért különleges, mert a közgyűlés olyan önkormányzati cégvezetők beszámolóit dobta vissza, akiket a Fidesz-KDNP-Jobbik többség helyezett oda.

Az előterjesztéseket Farkas Lászlónak, a pénzügyi bizottság elnökének kivételével a Fidesz-KDNP-frakció tagjai és Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő támogatták, a szocialista képviselők és a Szabad Város Egyesület tagjai ellene szavaztak.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Botka László (MSZP) polgármester azt mondta: a közgyűlésen megdőlt az elmúlt két évben kialakult rendszer, amely szerint a tizennégy tagú Fidesz-KDNP-frakció az egy jobbikos képviselő segítségével biztosította az önkormányzati cégekkel kapcsolatos döntésekhez szükséges többséget a 29 fős testületben.

A politikus emlékeztetett, hogy a 2010-es választások után a hatékonyságra hivatkozva a közgyűlés fideszes-jobbikos többsége egy kivételével lecserélte az önkormányzati cégek vezetőit. A benyújtott beszámolók alapján azonban kiderült, hogy a várt javulás nem következett be, sőt jelentősen – összességében több százmillió forinttal – nőtt a cégek által igénybe vett szolgáltatások költsége.

A cégek beszámolóit és üzleti terveit a közgyűlés a június 22-i rendkívüli ülésén fogadhatja el – mondta a polgármester. Hozzátette: addig folyamatosan egyeztetnek a lakosságnak közszolgáltatásokat nyújtó, összességében körülbelül 200 milliárd forintnyi önkormányzati vagyont kezelő cégek tevékenységéről.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a közgyűlés “nem volt teljes siker” a képviselőcsoport számára.

A politikus szerint a cégek beszámolóinak és üzleti terveinek többsége megfelelő volt, az IKV Zrt. és – a korábbi évek csekély nyereségével szemben az idei évre veszteséget tervező – Szegedi Közlekedési Kft. esetében pedig a fideszes képviselők is támogatták, hogy új előterjesztések készüljenek.

Az önkormányzati cégek a május 31-i határidőig teljesítik a cégbírósággal szembeni adatszolgáltatási kötelezettségüket, a rendkívüli közgyűlés után pedig pótolják a beszámolókat – ígérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik