Belföld

Az ügyészséghez és a PSZÁF-hoz fordul az LMP a bankok ügyében

Az LMP a szegedi táblabíróság ítéletével kapcsolatban felkéri a legfőbb ügyészt, hogy kezdeményezzen jogegységi döntést a Kúriánál.

A szegedi táblabíróság jogerősen tisztességtelennek nyilvánította az OTP Bank hitelezési gyakorlatának egy pontját – idézte fel közleményében a párt.

Az OTP – más bankokhoz hasonlóan – a kölcsönöket devizavételi árfolyamon átszámítva folyósította, miközben a törlesztőrészletet devizaeladási árfolyamon számolta el. A két árfolyam közötti különbözetet tisztességtelennek és indokolatlannak nyilvánította a bíróság – immár másodfokon is. A döntés jelentőségét nehéz lenne túlhangsúlyozni, hiszen közel egymillió devizahitel-adóst érinthet.

Az LMP üdvözli, hogy a Kúria múlt héten felállított egy elemzőcsoportot a devizaügyek ítéleteivel kapcsolatban. A hírek szerint a csoport tagjai ugyanakkor csak októberre végeznek az ítéletek feldolgozásával. Miközben egyértelmű, hogy az ítélet nem terjeszthető ki automatikusan a teljes hazai bírói gyakorlatra, ha megindulnak tömegesen a perek, megengedhetetlen, hogy egyes adósok hátrányt szenvedjenek másokkal szemben pusztán azért, mert területileg más bíróság illetékes az ügyükben – tette hozzá a párt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik