Belföld

GPS koordinátákkal mérik be a homoki nőszirmokat

Egyenként megszámolják és GPS koordinátákkal látják el a homoki nőszirmokat.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén lévő Pirtói Homokbuckás nevű, országosan védetté nyilvánított terület egy fontos, ritka védett növénye a homoki nőszirom. Az  aprócska növény alig tíz centiméter magas, szépséges sárga virágai van, hogy egy nap alatt elnyílnak. Felmérésével már sokat foglalkoztak a Pirtó és Kiskunhalas közti vidéken, de most májusban épp a virágzás idején közös akcióba fognak a természetvédők.

Mintegy hetven önkéntessel feltárják a terepet, többek közt megszámolják a területen található homoki nőszirom példányokat, és GPS segítségével meghatározzák koordinátáikat -tudta meg a Szeged24. Az akciót a Kiskunsági Nemzeti Park és a Magyar Biodiverzitáskutató Társaság közösen koordinálja. A természetvédelmi programot a délmagyarországi áramszolgáltató, az EDF Csoport két magyarországi leányvállalata is támogatja. A társaságnál elmondták: azért segítenek, mert  bár munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak a környezetre, a villamosenergia-hálózaton végzett munkák során esetenként előfordul, hogy „taposási károkat” okoznak, amelyeket a cég  komoly természet- és madárvédelmi tevékenységgel ellensúlyoz.

Ezért a cég GPS készülékek adományozásával, és a cégcsoport sportegyesületeinek önkénteseivel segíti a mostani természetvédelmi programot. Az áramszolgáltató sajtóosztályán azt is közölték: tavalyi munkájuk alapján az egyetemes szolgáltató és a hálózati engedélyes kategóriában is az EDF DÉMÁSZ Társaságcsoport kapta meg a napokban az Energiafogyasztók díját. Hozzátették: az elmúlt másfél évtizedben már pont egy tucatszor nyerte el a társaságcsoport az első díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik