Belföld

Államfőt kaphatunk ma

Az Országgyűlés szerdai ülésén dönt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő köztársasági elnöki jelöltségéről.

Az Országgyűlés ülése délelőtt tíz órakor kezdődik, és azon a frakciók megállapodása alapján az államfőválasztás lesz az egyetlen napirendi pont. A köztársasági elnök személyéről döntő titkos szavazás első fordulója előtt az ülést vezető elnök ismerteti a voksolás menetét, továbbá bejelentést tesz az Áder Jánost támogató képviselők ajánlásának érvényességéről. (Áder-portrénkat itt olvashatja. Arról pedig, hogy hová költözik családjával: itt.)

MSZP nélkül

Az MSZP korábban azt közölte, nem vesz részt az új államfő megválasztásában, mivel nem tudja elfogadni, hogy Áder János európai parlamenti képviselő személyében pártpolitikus lesz a köztársasági elnök.

A képviselőknek egy óra áll majd rendelkezésükre, hogy a parlament folyosóin felállított urnákban elhelyezzék szavazatukat. Az év elején hatályba lépett alaptörvény értelmében Áder Jánosnak az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatását kell megszereznie államfővé választásához. Ellenkező esetben második fordulóra kerül sor, amelyen – ellenjelölt hiányában – biztosra vehető a győzelme, hiszen azon – a szavazatok számától függetlenül – a legtöbb érvényes szavazatot gyűjtő jelölt válik államfővé.

Délelőtti eskü

A választás első fordulójának eredményessége esetén Áder János tizenegy óra után néhány perccel teheti le köztársasági elnöki esküjét. A Ház előzetes napirendje szerint az új államfő ezután mondja el első elnöki beszédét, majd ezzel véget is ér az Országgyűlés ülése.

Az új államfő május tizedikén foglalhatja el hivatalát, az államfői jogköröket addig a köztársasági elnököt helyettesítő országgyűlési elnök, Kövér László gyakorolja teljes jogkörrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik