Belföld

Itt az újabb leminősítés

„Szabadból” a "részben szabad" kategóriába tette a magyar sajtót a Freedom House. A kormány elfogultságot emleget.

A médiaszabadság globális helyzetét felmérő, 2011-re vonatkozó jelentésében a Freedom House rámutatott, hogy “az index történetében rendkívül szokatlan” Magyarország esete, amikor egy “régóta szabad ország” esetében két év alatt 13 pontos zuhanást mutattak ki. A washingtoni civil szervezet szerint ez azt jelzi, hogy “a médiaszabadság még a látszólag jól megalapozott demokráciákban sem tekinthető magától értetődőnek”. A leminősítés oka az Orbán-kormány „arra irányuló, koncentrált törekvése, hogy megragadja a média jogi és szabályozási kerete feletti ellenőrzést”.

Térségünkből a Freedom House Észtországot, Csehországot, Szlovákiát, Litvániát,  Lengyelországot, Szlovéniát és Lettországot minősítette “szabadnak”. A tavalyi év fejleményei alapján csak Magyarország és Chile került át a “szabadból” a “részben szabad” kategóriába.

A KIM szerint megalapozatlan a jelentés

Megalapozatlan és elfogult Freedom House jelentése – tudatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Kovács Zoltán szerint a civil szervezetnek most „sem sikerült politikai motivációktól és értékeléstől mentes jelentést adnia – a tavalyi értékelést követően az idei nem más, mint önbeteljesítő, hipokrita jóslat”. A jelentés jól illeszkedik az elmúlt hónapok következetes, Magyarországot lejáratni igyekvő kampányához, és a kettős mérce használatának kitűnő illusztrációja – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a sajtó, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát az Alaptörvény, a médiaalkotmány és a médiatörvény is garantálja és az elmúlt másfél év rágalmai ellenére éppen a médiatörvényről kialakult vita bizonyítja a sajtó stabilitását és szabadságát, az Alkotmánybíróság ide vonatkozó döntései pedig azt, hogy a “fékek és ellensúlyok” rendszere kellően működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik