Belföld

Magyarlaki Anna Laura: Politikus akarok lenni

Fizikából és bioszból kettese van. Imádja a történelemet és a politikát. Mindössze tizenhét éves, de bárkit képes meggyőzni az euró fontosságáról. Vagy annak az ellenkezőjéről. Villáminterjú a pécsi Leővey Klára Gimnázium diákjával, a Szóval?! Országos Vitaverseny legjobb vitázójával.

Egy háromfős csapat tagjaként verekedte magát végig az Európai Bizottság és a Külügyminisztérium által támogatott versenyen. Az országos döntőben minden csapatnak ugyanaz volt a feladata: bizonyítsa be, hogy az euró megmentése minden tagállamnak egyformán érdeke. Aztán érveljen az ellenkezőjéről szigorú szabályok között. Rengeteg felkészült, okos, nagy dumás srác. A prímet a vidék viszi, a mindent eldöntő összecsapás két részvevője egy soproni és egy pécsi gimi. Utóbbi az euró megmentése ellen érvel – és győz.

Gratulálok, egészen fantasztikusan vitázol. Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki azt kérdezi, mi a fenéért vitázik egy tizenhét éves gimnazista az euró megmentéséről? Egyáltalán miért érdekel ez téged?

Mindig nagyon sajnáltam, hogy az összes tanulmányi verseny, amin indulni lehet az arra épül, hogy az ember mennyit magol, és utána azt hogyan tudja egy esszében megfogalmazni. Ez a Disputa inkább arról szól, hogy az adott pillanatban a témát mennyire érted, mennyire tudod meggyőzni az igazadról a másikat. Szerintem ez az, amire a való életben inkább szükség van. 

Ha ez egy tehetségkutató volna, mit mondanál, mihez kezdesz ezzel a képességeddel?

Politikus szeretnék lenni. 

Ezt nem mondod komolyan.

Ez az, ami érdekel. Szeretnék közügyekkel foglalkozni. Sokszor érzem úgy, hogy nekem mint átlagos állampolgárnak esélyem sincs arra, hogy beleszóljak az engem is érintő döntésekbe. Függetlenül attól, hogy persze demokrácia van. És ez borzasztóan elkeserítő. Úgy érzem, nincs olyan fórum, ahol, az emberek tényleg ki tudják fejezni, amit a világról,a vezetőikről gondolnak. 

Nem tudják kifejezni magukat, vagy nincsenek megfelelő fórumok?

Is-is. De főleg az utóbbi. Lehetne mondjuk egy internetes fórum, ahol komoly kérdésekről vitázhatnánk. Csak hát nálunk nem túlságosan fejlett ez a közéleti vitakultúra. Biztos vagyok benne,hogy bármilyen fajsúlyos kérdést próbálnánk megvitatni,például az adórendszer reformját, a második hozzászólás már az volna,hogy vesszen Trianon. 

Nem vagy túl optimista, már ami a jövendő választóidat illeti. Apropó, el tudnád képzelni magadat a mai parlamentben?

Igen… De azt hiszem, nagyon csalódnék. Most nincsen olyan párt a magyar parlamentben, amelyik tudná és akarná képviselni azokat az értékeket, amelyeket én fontosnak tartok. Pontosabban van olyan párt, amelyben az ideológiai alapok megvannak, de hiányzik a végrehajtás képessége. 

Megkérdezhetem, hogy melyek ezek az ideológiai alapok?

Én nagyon fontosnak tartom a liberális értékeket. És vagyok annyira idealista, hogy bízom benne: lesz egyszer olyan karizmatikus, liberális politikus, akinek a hangja eljut majd azokhoz, akiket szeretne megszólítani.

Hát, ez elég fura beszélgetés volt. Egy tiztenhét éves csaj elmondja, milyen esélyei vannak a liberalizmusnak Magyarországon. Könyörgöm mondd, hogy amúgy egy teljesen normális kamasz vagy!

Járok bulizni, Kettes vagyok fizikából és bioszból. Az osztályfgőnököm utálja a vitaversenyt, szerinte inkább a biológiával kellene foglalkoznom. Ez azért normális, nem?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik