Belföld

Segura: Torrente fasiszta, nem én

Azok számára, akik csak a Torrente-filmekben látták, teljesen felismerhetetlen a címszereplő, Santiago Segura. A spanyol színész-rendező két évtizede találta ki a visszataszító figurát, akiről már a negyedik filmet forgatta.

Az igénytelen, elhízott, tufa álrendőr helyett, vékony és visszafogott kitalálója válaszolt arra kérdésre, hogy mekkora is a súlykülönbség kettejük között.

A negyedik Torrentére 24 kilót híztam, és aztán ugyanennyit fogytam, de volt durvább is: a második résznél 40 kilót híztam. Viszont sokkal nehezebb volt a 24-et leadnom most, mint a negyvenet korábban. Ez számomra azt mutatja, ahogy idősödik az ember, annál nehezebben fogy le.


Fotó: Berecz Valter

Ön írja a Torrente forgatókönyveit, rendezi a filmeket és játssza a címszerepet. Nem tart attól, hogy túlságosan önre ragad a figura, hogy az emberek már csak Torrentét látják Santiago Segura helyett, még akkor is, ha egyáltalán nem úgy néz ki?

Hála istennek! Köszönöm. De tényleg elképesztő volt, hogy hiába fogytam vissza a filmek után, az emberek akkor is felismertek és úgy köszöntek, hogy “Helló Torrente!” Ez eleinte nagyon zavaró volt, de az évek alatt hozzászoktam. Ma már nem zavar, és megtanultam, hogy Torrente Torrente, én meg én vagyok.

Az alkoholista Torrente gyakorlatilag mindenkit megbánt a nőktől kezdve, Franco fasiszta diktatúrájának áldozatain át a melegekig, utálja a bevándórlókat, a színesbőrűeket. Volt sértődés?

Sokan nem értették a filmet, voltak, akik szerint mivel Torrente fasiszta, biztos én is az vagyok. Torrente mindenkit utál, rasszista, homofób, hímsoviniszta, én egyik sem vagyok, sőt, én szívből szeretem az emberiséget. (nevet)

Eleinte nagyon sok energiát fektettem abba, hogy elmagyarázzam, kicsoda Torrente és valójában miről szól a film. Aztán rájöttem, hogy nem pedagógus vagyok, hanem filmrendező, nem kopogtathatok be mindenkihez, hogy elmagyarázzam a filmet. A többség viszont szerencsére érti és nevet rajta.


Fotó: Berecz Valter

Kicsoda Torrente?

Valójában ez egy görbe tükör a társadalomról, és a többség felismeri, hogy rólunk van szó, a társadalom mi vagyunk. Mindenkiben lakik egy Torrente, mindenkinek vannak rettenetes tulajdonságai, mindenki utál valakit. Torrente viszont egy személyben, koncentráltan jeleníti meg ezeket a gyarló tulajdonságokat. Borzasztó ember, de az évek alatt, ahogy elemztem a figurát, rájöttem, hogy ami mégis szerethetővé teszi őt, az az én nagyszerű személyiségém. (nevet)

De komolyra fordítva a szót: amikor megalkottam Torrentét, annyira visszataszító lett, hogy lehetetlen volt szeretni. Ezért lett csóró, ezért vesztette el a munkáját, ezért nincs valódi hatalom a kezében, ezáltal inkább sajnálni és szánni valóvá vált, mintsem utálatossá. De képzeld el, mi lenne ha Torrente kormányfő lenne!

Az is elég, hogy rendőr volt.

De szerencsére ki is tették az állományból!

Hozzájárul-e valamivel Torrente ahhoz, hogy a spanyol néző felismerje és átgondolja rossz beidegződéseit és előítéleteit?

Nem gondolom, hogy én olyan fontos lennék, hogy hozzájárultam volna ehhez a folyamathoz, viszont ez igaz fordítva: azért forgathattam le így ezeket a filmeket, mert a világ olyan országában élhetek, amely toleráns és szabad.


Fotó: Berecz Valter

Torrente fejlődőképes? Lesz valaha szabad és toleráns ember belőle?

Sokat gondolkodtam én is ezen, de arra jutottam, hogy Torrente olyan, mint egy szuperhős, abban az értelemben, hogy a figurája bebetonozott, nem elég, hogy ugyanazt a ruhát hordja, ugyanazokkal a tulajdonságokkal is kell rendelkeznie, hogy Torrente Torrente lehessen. Ennek ellenére nem zárom ki, de nagyon nehéz elképzelni, hogy változzon.

Mennyire fogadják és értelmezik eltérően Torrentét olyan országokban, amelyeknek friss tapasztalata van diktatúráról, és olyanokban, amelyekben szabadságban és demokráciában éltek a nézők az elmúlt fél évszázadban?

Akik elnyomó rendszerben élnek, mint az megtörtént a magyarokkal is és velünk, spanyolokkal is, szóval, bennünk kialakul egy sajátos humor, amely segít túlélni a szabadság hiányát. Az ilyen nemzetekbe beivódik a sorok közti olvasás képessége és az, hogy úgy tudunk kifigurázni dolgokat, hogy az valójában nem vicc. Talán emiatt is lehet, hogy ezt a fajta iróniát nagyon jól érti és megérti a magyar közönség is.

Lesz Torrente 5.?

Én szeretném.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik