Belföld

Így vitázzunk indulatok nélkül

Száz százalék érv, nulla százalék indulat. Döntőjéhez érkezik a tavalyi év egyik legsikeresebb ifjúsági versenye, a Szóval?! Országos Vitaverseny.

A vitaversenyre középiskolás csapatok jelentkezhettek. A döntőbe került 16 középiskola háromfős csapatai küzdenek meg a gazdasági főiskola Markó utcai épületében a hétvégén. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat adtak meg a szervezők, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozik. Nem az a lényeg, kinek van igaza egy-egy témában, hanem az, ki milyen jól tudja érveivel alátámasztani és megvédeni csapatát.

Az Európai Unió tagállaminak vissza kellene állítania az állandó határaikat a belső határaikon belül. Ezt a kijelentést kellet megvédenie, illetve cáfolnia a két döntős csapatnak – az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló iskolának és a Fazekas Gimnáziumnak – a sajtótájékoztatón.  Itt bemelegítőnek az egyik meghívott vendég, Busa Pista például rapper érvelt.

De a gimnazisták vitáztak többek között az illegális bevádolókról és az EU gazdaságról is.

Szóval!
Országos Vitaverseny egy országos tanulmányi vetélkedő, melyben középiskolás fiatalok vehettek részt. A verseny 2012. január 9. és 2012. április 29. között összesen három fordulón át (előválogatás, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő disputa csapatok vitatudását. Az Országos Vitaverseny első helyezett csapatának nyereménye egy tíznapos tanulmányút az Európai Ifjúsági Parlamentre, Tallinba.A program 175 ezer euróból valósult meg, és a Hír24 is médiatámogatója.

Baranyai Gábor, az ágazati politikákért felelős helyettes államtitkár elmondta: ő maga angliai diákéveiben járt az egyetem disputaklubjába. Hozzátette: a program célja, hogy tegyenek a hiányos magyar vitakultúra felszámolásáért.  Baranyai szerint elképzelhető, hogy ezekből a növendékekből lesznek a kormány képviselői.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselője szintén angliai példát, saját alma materét, Oxfordot említette pozitív példának a disputa területén. Mint kifejtette, a demokratikus kultúra alapelve az egymás véleményének a megismerése, meghallgatása, érvek és ellenérvek ütköztetése. „Ez persze nem megy egyik napról a másikra. Minden generáció számára egy új kihívást jelent. A projekt célja is ez volt, valamint elmélyíteni a már meglévő tudásukat a fiataloknak az Európai Unióról” – mondta Szűcs Tamás.

Hajnal Miklós, a Radnóti csapatának egyik képviselője a Hír24 kérdésére elmondta, kicsit izgulnak a hétvégi döntő miatt, de reméli, hogy társaival, Gilice Szindivel és Hajnal Gáborral együtt sikeresen helytállnak. Náluk az iskolában már két éve tanítják a disputálást. „Megtanuljuk, hogy nem vágunk egymás szavába, nem személyeskedünk.” Miklós elárulta, nem zárja ki, hogy a későbbiekben politikus legyen, de egyelőre közgazdásznak szeretne tanulni.

Takács Viktória, a program szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, ez a disputa-vitakultúra fejlesztő program akár hozzájárulhat ahhoz, hogy a résztvevők kevésbé leszenk agresszívak például egy utcai összeszólalkozáskor.  A szakmai vezető szerint nagyon jól tudják majd hasznosítani az érettségin is a fiatalok ezt a programot, hiszen egy érvelő esszé megírása nem jelent gondot számumra.

Busa dalban mondja el
Tessék vitázni az ajtók záródnak. Ez az a vám, amit látsz, amiről szól a szleng a vita, a hipp hopp, hogy másoknak a szemébe nézzél és elmondjad a véleményt, vagy mások véleményét végig hallgatván, tudjad, hogy mi az a hatvány. Ki az, aki hallgat rám vagy szereti, mert nekem ez a szakmám. És tudom, hogy ez a világ, amibe körbe kell néznem, minden egyes ellentéttel szembe néznem, ahogy a szenvedélyem minden megyében ahol ott van a határ és azt mondod: Nem mehetsz át István! Ez a vármegye ez nem neked való inkább maradj örök életedre talpnyaló! De tudod, hogy nem kell a Hero, mert bedrótoznak vagy éppen a televíziónak fognak ott a kamerák, de jön a határ, amit valaki átlép, fizet érte vagy nem, van ez valahogy másképp. Tessék vigyázni az ajtók záródnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik