Belföld

Orbán kvázi-miniszterelnökké emelné Lázárt

Nehéz döntés előtt áll Lázár János, akinek arról kell határoznia, hogy elfogadja-e a második legfőbb posztot Orbán Viktor mellett - írja a hvg.hu

Ha igent mond, elveszítheti jelenlegi önállóságát, ha azonban ellenáll a miniszterelnök hívásának, megrendülhet a pozíciója a Fidesz-frakció élén. A hvg.hu információi szerint jelenleg is folyik az egyeztetés arról, hogy Lázár milyen feltételekkel venné át a Miniszterelnökség irányítását, ahol a kormányzati munkába bekapcsolódott Századvéggel és Orbán bizalmasaival kellene megküzdenie mozgásterének bővítéséért.

A miniszterelnök felismerte, hogy a jelenlegi kormányzati struktúra nem működőképes, de csúcsminisztériumi építményen nem fog változtatni. Inkább egy üzemmérnököt keres, aki képes lenne javítani a hatékonyságon, felpörgetné a munkát. Ha János vállalja a feladatot, akkor kvázi-miniszterelnök lehet belőle” – beszélt a hvg.hu-nak a tervezett kormányátalakításról és benne a Lázár Jánosnak szánt szerepről a Fidesz egyik vezető politikusa.

A miniszterelnök-pártelnök a 24 Óra nevű Komárom-Esztergom megyei lapnak adott április 13-i interjújában ismerte el, hogy változásokat tervez a kormányban. Másnap a Népszabadság arról írt, hogy Orbán Viktor a Miniszterelnökséget is át akarja alakítani, és egy olyan erőskezű vezetőt keres, aki képes lenne koordinálni a kormányzati ügyeket. Erre a feladatra a napilap szerint a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjét szemelte ki. Az Origo később megerősítette, hogy folynak az egyeztetések, a hírportál értesülései szerint Lázár a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Varga Mihályt válthatja, aki az IMF-tárgyalásokért lenne felelős a jövőben.

Bár Lázár János április 18-án egy sajtótájékoztatón azt mondta, „semmilyen, személyét illető változásról nincs tudomása, nem tervez ilyen jellegű változást”, nem cáfolta egyértelműen a kiszivárgott információkat. „Meglátjuk, hogy mit hoz a kormányátalakítás, amely a közeljövőben be fog következni” – hárította egy hete a sajtó érdeklődését. Több vezető fideszes politikus, kormányzati forrás is megerősítette a hvg.hu-nak, hogy a kormányfő a napokban is komoly nyomást gyakorolt a még mindig hezitáló Lázárra, hogy vállalja a kabineten belüli konfliktusok elsimítását.

További részletek itt olvashatók

Ajánlott videó

Olvasói sztorik