Belföld

Olcsóbbá vált a szúnyogirtás Szegeden

Bevált a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek a tavaly bevezetett biológiai szerrel való szúnyogirtás. Ráadásul majdnem negyed annyiba kerül.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tavaly 33,3 millió forintot költött szúnyogirtásra, mely a 2010-es 118 millióhoz, illetve a 2009-es 90,4 millió forinthoz képest jelentős megtakarítást jelent. Az eredmény a környezetkímélő, biológiai védekezés bevezetésének köszönhető. Ennek köszönhetően nem kell elsődlegesen a költséges kémiai kezelésre támaszkodni, mellyel az egész légteret kezelni kellett.

Az új módszerrel ugyanis a szúnyoglárvák lelőhelyeit, az összes szegedi vizes élőhelyet, tocsogót, vizes árkot, csatornát, tavat, kubikgödröt és holtágat keresik fel, vizsgálják meg, és tartják kontroll alatt. A talajban is előforduló biológiai lárvaölő szerrel gyérítik a csípőszúnyogakat, mely az emésztőrendszerükön keresztül hat. „Ez a készítmény nem mérgező halakra, háziállatokra, emberekre, haszonállatokra és a növényekre– tájékoztatta a Szeged24-et Makrai László biológus, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Semmilyen káros hatással nem rendelkezik a hasznos rovarokra, mint a méhek vagy vízi rovarok, mint például a kérész vagy a szitakötő. Bárhol alkalmazható, ahol a szúnyogok szaporodhatnak.”

A lárváknak akár 4 nap és két evőkanálnyi víz is elég a kifejlődéshez

Ennek a védekezés módnak a kiépítése viszont többlépcsős folyamat (néhány év), hiszen folyamatosan zajlik a csípőszúnyog-lárvák tenyészővizeinek szisztematikus felderítése és térinformatikai alapú térképezése, a tenyészővizek folyamatos figyelése, a területre jellemző szúnyogfajok meghatározása, a megfelelő gyérítési technológia megválasztása. Ennek ellenére már tavaly is a csípésszámot a küszöb érték alatt tudták tartani.

Idén pedig már elkezdték folytatni a munkát, április 11-12-én megtörtént az első szúnyogirtás a Gyálai-Holt Tisza Feketevíz szakaszán, mely Szeged szúnyogártalmának egyik fő forrása.

A hatékonyság növelése érdekében viszont az igazgató fontosnak tartja a lakosság segítségét saját rezidenciáján belül. Kéri, hogy a ház környéki vizes helyeket kezeljék a szegedi ügyfélszolgálatukon (Stefánia 6. ) ingyenesen átvehető Culinex szúnyoglárva-irtó tablettával.

 

Az SZKHT tanácsai a szúnyoglárvák kiirtásához:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik