Belföld

Milliárdokba kerülhet a kényszernyugdíj

A bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt a köztársasági elnök március végén 194 felmentést írt alá - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Azoknak a bíráknak az esetében született ilyen dokumentum, akik már korábban betöltötték a 62 évet, és ezért június 30-án megszűnik a szolgálati jogviszonyuk. Amennyiben valaki csak az idén éri el ezt az életkort – 42-en taroznak ebbe körbe -, azoknak december 31-én kell távozniuk, de őket még nem mentették fel.

Az Európai Bizottság a nyugdíjazás felfüggesztését kéri, amit a kormány egyelőre súlyosabb következmények nélkül meg is tehetne, ha Kövér László ideiglenes köztársasági elnök a határozatok végrehajtását felfüggesztené az EU Bíróság ítéletének megszületéséig.

Ebben az esetben a kötelezettségszegési eljárás lezárultáig minden érintett bíró maradhatna a helyén, mert státusukat csak július 1-je után lehet betölteni.

Ha a kormány nem visszakozik, akkor ez sokba fog kerülni az államnak a lap bírósági forrásai szerint, ugyanis a luxembourgi bíróság gyakorlata alapján csak elmarasztaló ítélet születhet, ami több milliárd forintos terhet jelenhet a költségvetésnek.

Kész szerencse – fogalmaztak a lap forrásai -, hogy Fidesz bölcs előrelátással alkotmányos szabállyá emelte: ha az unió bíróságának döntése miatt az államnak fizetési kötelezettsége keletkezik, annak mértékéig újabb adót vethet ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik