Belföld

Meglesz a vízmű, futhat a BKV

Jóváhagyta a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről szóló előzetes megállapodást a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Tarlós István főpolgármester indítványát 23 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadták el. A tartózkodók szocialista képviselők voltak.

A városvezető múlt hétfőn állapodott meg előzetesen Jean-Louis Chaussade-dal, a francia Suez Environnement S.A. vezérigazgatójával a vízművek visszavásárlásáról. Ennek értelmében három részletben, az aláírástól számított két éven belül vásárolná vissza a kisebbségi részvénycsomagot a főváros.

A befektetői részvények átruházásával, valamint a szerződés megszüntetésével kapcsolatos teljes tranzakciós érték nettó 15,1 milliárd forint. A teljes árban benne van a társaság több mint 2,5 milliárd forintos adósságállománya is.

A befektetők az első negyedévre csaknem 469 millió forint menedzsmentdíjra jogosultak március 31-ig, azonban április 1-je után már nem jár nekik díj. A tulajdonukban lévő részvények értéke 10 százalékának megfelelő kamatra is jogosultak minden év december 31-ig, így év közbeni visszavásárlás esetén az éves kamat arányos része jár nekik. A végleges megállapodás aláírásának május 8-a a határideje.

Megúszhatja a BKV

A közgyűlés döntése értelmében megkötheti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a BKV-val az új, május elsejétől érvényes közszolgáltatási szerződését. A közgyűlés szerdai ülésén 18 igen, 9 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el a határozatot.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a szavazás után az MTI-nek azt mondta, a döntés értelmében a főváros a BKK-val feladatellátási szerződést köt, ez alapján pedig még a héten megköthetik a BKV-val a közszolgáltatási szerződést. Hozzátette: a közgyűlés részéről minden olyan döntés megszületett, amely a szerződés aláírásához kell.

A közgyűlés megszavazta azt is, hogy Budapest megkötheti a BKV finanszírozásáról szóló megállapodást a kormánnyal, felhatalmazva az aláírásra Tarlós István főpolgármestert. A javaslatot 18 igen és 13 nem ellenében fogadták el a képviselők.

A szerződés szerint a kormány egyebek mellett vállalja, hogy továbbra is biztosítja az utazási kedvezmények ellentételezését a mindenkori szabályok szerint, illetve csak az új finanszírozási források megteremtése ütemében csökkenti, illetve szünteti meg az állami támogatást.

Budapest egyebek mellett azt vállalja, hogy megvizsgálja a külső szolgáltatók bevonásának lehetőségét, illetve a közösségi közlekedés költségnövelő tényezőit és az inflációt figyelembe vevő, a bevételeket növelő üzlet- és tarifapolitikát alkalmaz.

Katonazenekar, díszőrség

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag jóváhagyta az együttműködési megállapodást a Magyar Honvédség támogató dandárjával. Az előterjesztés szerint a megállapodás mindkét félnek előnyökkel jár a védelmi igazgatás felkészítési rendezvényein, illetve a honvédelmi nevelés és a katonai pályára irányítás területén.

Az önkormányzat az ünnepeken lehetőséget biztosít a dandár tevékenységének bemutatására, a katonai hagyományok ápolására. A rendezvényeken részt vesznek a díszelgő alegységek, díszőrségek, a kulturális eseményeken pedig közreműködik majd a katonazenekar.

A tervezet kitér arra is, hogy a dandár szervezetten részt vesz a fővárosban bekövetkezett természeti katasztrófák felszámolásában, ezen belül kiemelten a fővárosi lakosság mentésében.

Tankönyvet kapott Horváth Csaba

A napirendi pontok tárgyalásakor Horváth Csaba (MSZP) , Somfai Ágnes (LMP) és Losonczy Pál (Jobbik) is jelezte, hogy – korábbi alkalmakhoz hasonlóan – nem állt elég idő rendelkezésükre a közgyűléshez kapcsolódó nagy mennyiségű dokumentum áttekintésére. Tarlós István főpolgármester jelezte, hogy a jövőben megvizsgálják a kiküldendő iratok mennyiségét.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes egy ötödik osztályos számtankönyvet és egy szorzótáblát adott át Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezetőnek, ugyanis a főpolgármester-helyettes szerint Horváth Csabának mindig “gondjai vannak” a számokkal, és így kíván segítségére lenni.

A Jobbik előterjesztését Prohászka Ottokár püspök szobrának elhelyezéséről a Károlyi-kertben elutasították. Csomós Miklós ezt azzal indokolta, hogy a szobor felállítása egy másik budapesti helyszínen folyamatban van.

A közgyűlés levette napirendjéről a Fővárosi Cigány Önkormányzattal (FCÖ) tavaly december 6-án megkötött támogatási szerződés felbontására tett javaslatot, amely szerint az FCÖ nem számolt el megfelelően a számukra biztosított összeggel.

A testület zárt ülésen határoz a díszpolgári címekről is, és ismét tárgyal a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami kézbe adásáról szóló megállapodástervezetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik