Belföld

Az OBA elnöke szerint biztonságban van a betétesek pénze

Biztonságbanvan a magyar betétesek pénze a magyar bankoknál - jelentette ki Fekete-Győr András egy szegedi rendezvényen.

A gazdasági válságot követően többen gondolták úgy, hogy megtakarításukat külföldre viszik, hogy biztonságban tudják. Azonban a magyar betétbiztosítási rendszer uniós keretre épül, így nem érdemes külföldi bankot keresni a biztonságos megtakarításhoz, hiszen Európában az összes bank 2011-től 100 ezer eurós – 30 millió forintos – biztosítási határral és ugyanazokkal a feltételekkel dolgozik. Emellett külföldön kisebbek a kamatok, nagyobb a kezelési költség, és egyéb, itthon nem alkalmazott költségekkel is számolhatnak az ügyfelek – magyarázta Fekete-Győr András.

Az utolsó, 2010-es adatok szerint a magyar bankszektorban levő magán és vállalati megtakarítás csaknem 16.640 milliárd forint volt. Az új kártalanítási érték – 30 millió forint – mellett a 9,8 millió betéttulajdonos 99,6 százaléka élvezi az OBA védelmét. A megtakarítások 91 százaléka a bankokban és lakástakarék-pénztárakban, 9 százaléka a szövetkezeti szektorban van elhelyezve.

Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője elmondta: legutóbb egy takarékszövetkezet csődje alkalmával kellett az OBA-nak helytállnia. 2011-ben 20 munkanap alatt csaknem 5 és fél ezer ügyfél jutott hozzá a pénzéhez a „Jógazdától”. A kifizetés csaknem 10 milliárd forint volt, ami 16 ország állampolgárait érintette. Az OBA egyébként 1993 óta 9 alkalommal fizetett kártalanítást 25 ezer ügyfélnek, mintegy 20 milliárd forint értékben – tette hozzá Tóth István.

A legutóbbi eset kapcsán készült felmérés szerint az OBA a megkérdezettek 96 százaléka szerint megfelelő védelmet nyújt. Az eset kapcsán azonban a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy aki banki megtakarítással rendelkezik, jelentse be minden személyes adat változását  a pénzintézeténél, mert egy esetleges probléma esetén a pontatlanság nehezíti az ügyintézést.

Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy március óta a különböző befektetési termékek tájékoztatóján kötelezően fel kell tüntetnie a pénzintézetnek az OBA logóját, ezzel jelezve, hogy biztosított, kockázatmentes a megtakarítás, befektetés. Ezt látva a fogyasztó tájékozódhat az OBA nyújtotta biztonságról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik