Belföld

Ganxsta Zolee, mint Winnetou

Ganxsta Zolee Winnetou szerepében rappel,összekötözve tangózik és charlestont jár Szegeden.

A több mint nyolcvan éves múltra visszatekintő nyári Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozatában az újszegedi liget színpadán számos izgalmas produkció várja a közönséget idén is, júliusban és augusztusban, melyeket ma ismerettek. Igazi családi szórakozásnak ígérkezik az a zenés darab, amelynek főszerepében a nagysikerű Popeye után most kedves indiánhősünk, Winnetou szerepében parádézik Ganxsta Zolee. Réczei Tamás, a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője azt mondta: “megforgatták Karl May-t a sírjában“, vagyis bár a darab az ő regénye alapján készült, számos része saját fantáziájuk modernizált szüleménye.

Az ironikusan kikancsintó, másfél órás előadásban a szereplők csaknem hetven percig összekötözve játszanak: többek közt tangóznak, charlestont járnak és Ganxta rappel, füstjelel, mint egy igazi indián törzsfőnök. Réczei Tamás hozzátette: az volt a céljuk, hogy a gyerek mellett a szülő is jól szórakozzon. A legendás film forgatókönyvén alapul, de “saját hangra szerelvte” a másik vendégjátékot, a Hyppolit a lakájt a Szabadkai Népszínház Magyar TársulataMezei Zoltán a társulat vezetője a Szeged24-nek elmondta: a klasszikus történetet, apró, saját, humoros ötletekkel fűszerezték.

A darab különlegessége például, hogy a színészek muzsikálnak is, amely szerves része az előadásnak. Várhatóan békebeli hangulat lengi majd be az újszegedi ligetet az augusztusi bemutatón, hiszen Eisemann Mihály örökzöld dallamai csendülnek fel a zömmel fiatalokból álló, dinamikus szabadkai társulat produkciójában. Idén sem maradt ki a programból az évek óta nagy sikerrel futó Szegedixie Gála július végén. Háló Pál, a Stroryville Jazz Band vezetője azt mondta: idén szomorú aktualitása is van a gálának, hiszen elhunyt a magyar származású Joe Murányi, akivel számos alkalommal turnéztak együtt, és a közös munkából lemez is született.

Így a gála művészei úgy alakítják majd a repertoárjukat, hogy a legendás zenészre is emlékezzenek. Háló Pál elmondása szerint újdonság lesz, hogy “szélesedik a zenei paletta“, nem csupán hagyományos dixieland muzsikát játszanak majd. A gála sztárja a jazz, a blues és a gospel afro-amerikai nagyasszonya, Janice Harrington lesz. Mellette és a Storyville mellett, a gála eddigi hagyományai szerint fellép még a Molnár Dixieland Band és egy csemegének ígérkező társaság, a Szekszárdi Jazz Orchestra, amely többek közt több mint egy tucat fúvóst tudhat magáénak. Háló Pál szerint a gála igazán színes és látványos lesz.

Az állandó programok közül júliusban a Néptánc Gála és a Nótaest nyitja az újszegedi színpad műsorát. A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta: idén őket sem kímélte a pénzelvonás, ennek ellenére mindent megtettek, hogy megőrizzék a programok színvonalát, és élen járjanak olyan kezdeményezésekben, amelyek megkönnyítik a közönség jegyvásárlását. Bátyai Edina elmondta: a gazdasági válság ellenére sem emeltek árat, ráadásul Széchenyi Pihenő Kártyával is fizethetnek a nézők, és elfogadják továbbra is az üdülési csekkeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik