Belföld

Félti a jelöltjeit az Erdélyi Magyar Néppárt

A nyilvánossághoz fordult az Erdélyi Magyar Néppárt, azt sérelmezve, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyes vezetői megpróbálják megfélemlíteni jelöltjeiket.

Az EMNP keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján Tunyogi Tímea, az EMNP zilahi polgármesterjelöltje és Rácz Lóránd, az EMNP Szilágy megyei tanácsosjelölti listájának a második helyezettje számolt be az RMDSZ-es vezetők fenyegetéseiről. Tunyogi Tímea elmondta, se szeri, se száma azoknak a telefonhívásoknak, amelyek az RMDSZ-től érkeztek azt követően, hogy közzétették jelöltlistáikat. Megjegyezte, több esetben Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke, más esetekben Sojka Attila, Zilah RMDSZ-es alpolgármestere volt a telefonáló.

A zenészként és a református egyház kántoraként dolgozó Rácz Lóránd elmondta, először Seres Dénes hívta fel telefonon. Azt kérte, ne induljon a választásokon az EMNP színeiben, majd az RMDSZ listájára való felvételt ajánlotta. Később más telefonálók már fenyegették: egyrészt azzal, hogy a munkanélküli felesége nem fog munkát találni, másrészt azzal, hogy a lakodalmakon fellépő zenekara nem fog többé meghívásokat kapni. 

Tunyogi Tímea, az EMNP zilahi polgármesterjelöltje elmondta, a szüleit telefonon fenyegették meg azzal, hogy tönkreteszik a családi vállalkozásukat, ha a lányuk nem lép vissza. A Magyarországon eltöltött tíz év után nemrég hazatelepült fiatalasszony az RMDSZ-hez közel álló Szilágyság hetilapban közölt felhívásból is idézett egy – szerinte kimondottan róla szóló – passzust.

Akik eddig nem vettek részt a közösségépítő munkában, külföldön tartózkodtak, most hazajöttek szétverni a magyarságot, azt a szellemi és fizikai eredményt, amelynek kivívásában nem vettek részt” – idézte a felhívás szövegét. Tunyogi Tímea úgy vélte, az RMDSZ azt üzeni ezzel, hogy aki egyszer külföldre ment, az ne merjen visszatérni, maradjatok is ott. “Egyedül szeretnék eldönteni Szilágyság sorsát. Nem akarják, hogy más is beleszóljon” – vélekedett az ellene intézett támadásokról a polgármesterjelölt. Hozzátette, ezentúl valamennyi megfélemlítési kísérletről tájékoztatják a közvéleményt.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke döbbenetesnek találta, hogy az erdélyi magyarok 22 évvel a romániai rendszerváltozás után is félelemmel élhetnek. Toró azt is elmondta, nem csak az RMDSZ kísérletezik jelöltjeik megfélemlítésével, Székelyudvarhelyen a Magyar Polgári Párt próbálkozik hasonló módszerekkel. Hozzátette, az EMNP egy szabad országban alkotmányos jogával élve akar jelölteket állítani a közelgő önkormányzati választásokra, és elutasít bármiféle megfélemlítési kísérletet.

Üzenni szeretném az RMDSZ vezetőségének, személyesen Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek: teremtsen rendet, ne fordulhasson elő, hogy a párt egyik képviselője telefonon veti latba teljes személyes arzenálját, hogy megfélemlítse a jelöltjeinket” – jelentette ki Toró. Úgy vélte, az erdélyi magyarságnak a “bolsevik egység” helyett új egységre van szüksége, amelyet a politikai pártok közötti együttműködésnek kell kialakítania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik