Belföld

Európai Bizottság: nem tudunk a Mol-Nabucco szakításról

Nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság sem a Nabucco gázvezeték kivitelezésére alakult konzorciumtól, sem a Moltól arról, hogy a magyar gázipari társaság kivonulna a projektből.

Ezt az európai uniós végrehajtó testület szóvivője közölte kedden Brüsszelben, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Elmondta, hogy egyelőre a bizottság illetékesei is csak a sajtóban olvasták azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Mol a kivonulás mellett döntött. A brüsszeli bizottság szóvivője arról is beszélt, hogy a projekt most fontos szakaszban tart, mert Azerbajdzsán hamarosan határoz arról, hogy saját gázkészletét ezen a vezetéken fogja-e értékesíteni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy tudomása szerint a Mol elhagyja a nemzetközi gázvezeték beruházást. Hozzátette, hogy a Nabucco Magyarország számára fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában. Arra is emlékeztetett, hogy a kivitelező konzorciumon belül – amelynek a Mol is tagja – már korábban is voltak változások.
A Mol hétfőn közölte, hogy a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. “Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társaság igazgató tanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseinknek” – közölte a társaság.
A keddi bizottsági sajtótájékoztatón más magyar témák is szóba kerültek. Ezek egyike a Brüsszelbe a héten eljuttatott konvergenciaprogram volt. Az illetékes szóvivő erről annyit mondott, hogy most nem kíván kommentárt fűzni a program tartalmához, de annak, illetve az azzal kapcsolatos értékelésnek az egyes elemeit beépítik a bizottság szokásos tavaszi gazdasági előrejelzésébe, amelyet a jövő hónapban készítenek el. A bizottság minden EU-tagország esetében így jár el – fűzte hozzá.

Ami pedig az újonnan bejelentett magyar adóterveket illeti, a bizottság emlékeztetett arra, hogy az adózás nemzeti illetékességbe tartozik az EU-ban. A szóvivő megjegyezte: a tagországoknak mindazonáltal ügyelniük kell arra, hogy az új adófajták ne sértsék a diszkriminációmentességre és a szabadságjogokra vonatkozó uniós szabályokat.

A pénzügyi tranzakciós adókkal kapcsolatban a szóvivők emlékeztettek arra, hogy ilyen már több EU-tagországban létezik, a távközlési jellegű illetékre vonatkozóan pedig arra mutattak rá, hogy a mostani bejelentéseket meg kell különböztetni a válságadótól, amelynek bevezetése miatt a testület az Európai Bírósághoz fordult.

Később a bizottság természetesen át fogja tekinteni az adóváltoztatásokkal kapcsolatban most bejelentett tervek részleteit – jelezték még a testület illetékesei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik