Belföld

A vörös csillagért harcolnak a civilek

19 szervezet azt követeli az igazságügyi minisztertől, vonja vissza országgyűlési határozati javaslatát, amely ismételten tiltólistára tenné a jelképet.

Az aláírók között szerepel a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Szivárvány Misszió Alapítvány, valamint a Független Rendőr Szakszervezet is.

A történtek előzménye, hogy a bíróság 2007-ben megrovásban részesítette a Magyarországi Munkáspárt korábbi elnökét, Fratanolo Jánost, amiért egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen viselt ötágú vörös csillagot, majd így nyilatkozott a tévének.

A politikus a strasbourgi bírósághoz fordult, amely jogsértőnek minősítette az ítéletet, mert az megsértette Fratanolo szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. A végzés arra kötelezte a magyar államot, hogy fizessen négyezer euró kártérítést, továbbá kétezer-négyszáz euró perköltséget a volt pártvezetőnek.

Nem kérnek a diktatúra jelképéből

Az igazságügyi miniszter parlament elé benyújtott múlt heti tervezetéből azonban kiderül, hogy az állam nem akar fizetni, és kitart a vöröscsillag-viselés tilalma mellett. Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy a Büntető törvénykönyv szövege szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel sújtható.

A magyar szabályozás nem kivételes Európában, több más állam is bünteti a diktatúrák jelképeinek használatát. Példaként említi, hogy Litvániában is kifejezetten nevesítik a kommunista múlt szimbólumait a tiltott jelképek között.

Ám mivel a vörös csillag viselésének kérdését a strasbourgi bíróság továbbra is rendezetlennek tekinti, több kérelmező beadványát is eljuttatta véleményezésre a kormánynak, amelytől június 10-ig vár észrevételeket.

Új front Brüsszellel szemben?

A civilszervezetek úgy vélik, ha a parlament elfogadja Navracsics javaslatát, akkor ismételten szembemegy az Európa Tanács döntésével, emellett újabb frontot nyithat meg az Európai Unióval szemben is, ráadásul olyan kérdésben, amelyben a kormány álláspontja védhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik