Belföld

A Fideszt nem érdekli Schmitték vagyonosodása

A Népszava vitatja, hogy a törvény nem rendelkezik a volt államfő vagy közeli hozzátartozója vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárásról.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága még nem vette napirendre annak vizsgálatát, eltitkolta-e Schmitt Pál az egyik ingatlana bérbeadásából származó, mintegy havi egymillió forintot. A beadványt a Blikk tette, miután kiderítette, hogy a volt államfő résztulajdonában álló három budai családi ház egyikét külföldi bérlők lakják, ám Schmitt ilyen bevételt nem tüntetett fel a január végén leadott vagyonnyilatkozatában.

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hivatalvezetője korábban azt mondta, hogy az ingatlan bérbeadásának bevétele Schmittné Makray Katalin vagyonnyilatkozatában szerepel. Ám az ő irata nem nyilvános, abba csak az alkotmányügyi bizottság tekinthet be zárt ülésen. A Népszava úgy tudjak, a testület kormánypárti tagjai szerint nem is kell foglalkozni a kérdéssel, mivel Schmitt Pál már lemondott.

A lap szerint a többség arra a jogi álláspontra helyezkedik, hogy a köztársasági elnökről szóló jogszabály nem rendelkezik a már hivatalban nem lévő államfő – vagy közeli hozzátartozója – vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárásról. Ám a szabálynak vonatkoznia kell a volt elnökre is, hiszen mi másért írná elő a törvény, hogy az államfői “vagyonnyilatkozat a Hivatal honlapjáról a köztársasági elnök megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével távolítható el.” – emlékeztet a lap. A KEH amúgy a fenti előírás szerinti iratnyilvánosságot jelenleg gátolja, miután a hivatal honlapjának tartalma Schmitt lemondása óta nem érhető el, csak egy búcsúüzenet olvasható rajta. Így az sem ellenőrizhető az oldalon, eleget tett-e Schmitt Pál a törvénynek, miszerint megbízatása megszűnését követő 30 napon belül újra vagyonnyilatkozatot kell tennie – írja a Népszava.

Mint korábban a Hír24 megírta: Schmitt Pálnak hamarosan egyébként költöznie kell. Az kérdés, hogy hova, hiszen sajátjai mellett élete végéig jogosult lenne nemcsak az államfői fizetésre, titkárságra, szolgálati autóra, hanem egy „méltó elhelyezést” biztosító ingatlanra is. Az állam Béla király úti rezidenciáját viszont ott kell hagynia, ott Áder János és családja fog lakni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik