Belföld

Szegedre járnak vásárolni a szerbek

A szerb állampolgárok 150 eurót meghaladó vásárlás után a bolgár és a magyar határon a vevők visszakaphatják az áfát.

Mivel a személyi fogyasztásra szánt cikkek után nem kell vámot fizetni, a nyereség jelentős. Ezt csak növeli, hogy az uniós szabályoknak megfelelően 150 eurót meghaladó vásárlás után a bolgár és a magyar határon a vevők visszakaphatják az áfát – írja az Index.hu.

Egy szabadkai szerb szerint ez már igazán vonzóvá teszi Szegedet. Szlobodan Kordics elmesélte, hogy ott vett a fiának téli cipőt egy kiárusításon 31 dollárért, ami otthon 117 dollárba került volna, s ez számára óriási megtakarítást jelent.

A térségben Szerbiában a legalacsonyabb a havi átlagkereset, mintegy 390 dollár, s elsősorban a munkanélküliség miatt a 2000-es szintre esett vissza a vásárlóerő, csupán tavaly 30 százalékot zuhant. Horvátországban 956, Bulgáriában 455, Bosznia-Hercegovinában 520 dollár az átlagkereset.

Megnehezíti a szerbek életét az áremelkedések sora, amit nem követnek a fizetések. A szerb rádió ezzel indokolta, hogy elkezdődtek a bevásárlási túrák Magyarországra, ahonnan sajtok, kolbászok, konzervek, édességek és más termékek érkeznek. A piacon az élelem jóval drágább, mint az üzletekben, leginkább Szegedről származnak. Az emberek az egyre rosszabb gazdasági helyzet miatt mind gyakrabban késnek a számlák befizetésével is. Általában minden ötödik háztartás nem fizeti ki rendszeresen számláit.

További részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik