Belföld

Szigetvár: a leghősiesebb város

Hősiesen küzdöttek Zrínyiék Szulejmán szultán seregével 1566-ban, a város bátor helytállását díjazta az Országgyűlés.

A „leghősiesebb város” címet igazoló okiratot, a tavaly őszi parlamenti döntést írásba foglaló díszes dokumentumot a házelnök adta át a baranyai városban rendezett szombati ünnepségen. Kövér László szerint fel kell emelni az olyan történelmi pillanatokat, amikor a hit, a becsület, az egymásnak tett eskü az életnél is fontosabb, és azokat példaként kell állítani az emberek elé.

A nyomasztó túlerőben lévő török seregek 1566-ban vették körbe a fontos végvárat, amelyet Zrínyi Miklós védett mintegy 2500 emberével. Miután hiába remélt segítséget a császártól, maroknyi hívével kirontott a várból és hősi halált halt.

Balassagyarmat, a legbátrabb város

Az Országgyűlés 2005-ben adományozta a Civitas Fortissima, a legbátrabb város kitüntető elnevezést a nógrádi városnak, amelynek lakói megfutamították az 1919 januárjában benyomuló cseh csapatokat.

Kercaszomor, a legbátrabb falu

A Vas megyei település lakói 1919 nyarán szembeszálltak a fegyverszüneti szerződést megsértő Szerb–Horvát–Szlovén Királyság hadseregével. Az ellen azonban többszörös túlerőben volt, ezért a felkelést órákon belül leverték. A parlament 2008-ban adományozta a Communitas Fortissima, vagyis a legbátrabb falu címet Kercaszomornak.

Sopron, a leghűségesebb város

1921-ben, a trianoni békeszerződés után népszavazás döntötte el, hogy Sopron és a környező nyolc község melyik országhoz tartozzon. A soproniak Magyarország mellett döntöttek. Az eseménynek 1922-ben törvény állított emléket, ekkortól hívják Sopront a leghűségesebb városnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik