Belföld

Szócska rendet tesz a csillagközi űrkocsmában

Kaotikus tulajdonviszonyokat talált az egészségügyi államtitkár a kórházak állami kézbe adásakor. Szócska Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is: elfogadhatatlan, hogy egyes szűrővizsgálatokon alig pár százalékos a részvétel, ezért országos szűrőprogram indul.

Az államtitkár szavai szerint egy csillagközi űrkocsma látogatóinak sokszínűségét idézik az egészségügyben tapasztalt tulajdon- és feladatviszonyok. Ezek rendbe rakása időigényes lesz – mondta el Szócska Miklós az Inforádióban.

Az biztos, hogy kórháztörvényre szükség van, és annak olyan működési feltételeket kell rögzítenie, amelyek biztosítják a hatékony gazdálkodást és a megfelelő munkafeltételeket – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: közérdek az, hogy az egészségügyi célvagyon egészben maradjon.

Szócska beszélt arról is, hogy országos szűrőprogram kidolgozását tervezik, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy egyes szűrővizsgálatokon alig néhány százalékos a részvétel, pedig az lenne a cél, hogy az összes érintett beteget kiszűrjék.

Az egészségügy új finanszírozási rendszerével kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: kell néhány év a kiteljesedéshez, de a ciklus végére már érezhetőek lesznek a változások. Korrigálni kell a korábbi osztogatások által okozott területi és szakmai egyenlőtlenséget a finanszírozásban, amely ezen túl a beteget követi, így bizonyos százalékban korlátozzák majd a betegek vándorlását is.

Az új rendszert a „realitások mentén” tervezik kialakítani, és a biztonságos ellátás feltételeihez mindenhol ragaszkodni fognak – mondta Szócska Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik