Belföld

Origo: telefon- és internetadót vetne ki az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium mgadóztatná a vezetékes- és mobiltelefonálást, valamit az internetforgalmat is.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg, a tárca szerint az ebből származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot – írta az Origo hírportál minisztériumi forrásokra hivatkozva pénteken.

A kormány jövő szerdai ülésén fogadja el az ez évre és jövőre tervezett takarékossági intézkedéseket is tartalmazó konvergenciaprogramot, amit április 30-ig ki kell küldeni Brüsszelbe. A kabinetnek az idén egy 150, jövőre pedig egy durván 400 milliárd forintos lyukat kell befoltoznia a költségvetésben, ennyivel szaladna túl a hiány az Európai Bizottság szerint a kormány 2012-es és 2013-as deficitcéljánál – írta az Origo.

A hírportál szerint vannak olyan intézkedések már, amelyek majdnem biztosra vehetők: ilyen a 40 milliárd forintos pénzbefagyasztás a minisztériumoknál és az önkormányzati rendszerben, valamint a pénzügyi tranzakciós adó. Az utóbbiból remélt bevétel nagysága még mozog, egy minisztériumi forrás 100-200 milliárd forint közötti összeget említett, míg két másik forrás akár 250 milliárd forintot. A tömegközlekedési rendszer átalakításából a napokban elhangzott kormányzati nyilatkozatok szerint 10-15 milliárd forintot lehet megtakarítani, és pár milliárdos spórolást eredményezhet, hogy a rokkantnyugdíjasok közül 15 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra, így kieshetnek a rendszerből.

Mindezek ellenére azonban még marad egy több tízmilliárd forintos lyuk, az NGM ezért felkínálja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internetforgalom után vezessen be új adót, amiből a tárca 40-50 milliárd forintot is beszedhetőnek tart az Origo szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik