Belföld

Megkezdte működését a Maros Mentőcsoport a Dél-Alföldön

A Maros Mentőcsoport elsősorban az árvízzel kapcsolatos feladatok ellátására jött létre. Az új egység már gyakorlatot is tartott.

Tátrai János, a gyakorlatot szervező Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta: az új mentőegység tagjai vízi, műszaki mentési, tűzoltási feladatokat tudnak megoldani. Emellett búvárjaik is vannak, akik például meghibásodott vízügyi műtárgyat tudnak javítani, vízbe esett embereket tudnak felkutatni.

Az egység az eddig is működő szegedi vízimentő- és tűzoltó-szakszolgálatból, valamint a balástyai és a szegvári önkéntes tűzoltó-egyesület tagjaiból áll. A csoport létszáma mintegy 50 fő. Csütörtök délelőtt az egység a Maty-éren gyakorlatozott. A csoport tagjainak a szimulált helyzetek során egy közlekedési baleset több feltételezett sérültjét kellett ellátniuk, szigeten rekedt embereket kellett kimenteniük, akik között sérültek is voltak, egy vízbe fordult hajó utasait kellett biztonságba helyezniük és egy elhunytat kellett felkutatniuk, végül a klasszikus búvárfeladat kapcsán egy nagy átmérőjű csőbe beszorult embert kellett kimenteniük.

A feltételezett sérülteket a szimuláció részeként átadták a gyakorlaton szintén részt vevő mentősöknek. Délután egy egykori laktanyaépület több ezer négyzetméterén lobbantak fel a lángok, a tűzoltók itt szintén mentési és oltási feladatokat oldottak meg. Mintegy harminc helyiség lángolt, húsz ember személyesítette meg a sérülteket, és csaknem tucatnyi “halottat” kellett kihozniuk a tűzoltóknak és átadni a mentősöknek. Az egésznapos katasztrófavédelmi gyakorlaton több mint százötvenen vettek részt, döntően Csongrád megyei szakemberek, de megfigyelők érkeztek a szomszédos megyékből is. A konkrét műveleteken túl a szervek az egymás közötti új kommunikációs rendszereket is tesztelték – mondta az alezredes az MTI-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik