Belföld

Közpénzzel tömik a Heti Választ és a Demokratát

A 100 millió forintot is meghaladó összeg többségében fideszes vezetésű fővárosi önkormányzatok megrendelése folytán került az újságok kasszájába.

Összesen több mint 100 millió forinthoz jutott közpénzekből a Magyar Demokrata és a Heti Válasz című lap az elmúlt években – írja a Magyar Narancs. Az összeg tizenegy, többségében fideszes vezetésű fővárosi önkormányzat megrendelése folytán került a magukat konzervatívnak valló újságok kasszájába.

A Heti Válasz még 2007-ben indította Budai Látkép című mellékletét, amelyet 2010-ben Pest-Budai Látképre kereszteltek át, miután a Duna bal partján is elkezdték a terjesztését a kormánypárti választási sikerek után. A cikk szerint a kerületeket, az esetek többségében, a hetilap kereste meg az ajánlattal.

A Magyar Narancsnak több budai önkormányzat is úgy nyilatkozott, nincsen megállapodás közte és a Heti Válasz közt, ám a legutóbbi Látképből ennek az ellenkezője tűnik ki – mutat rá a lap. Hozzáteszik, hogy nemcsak fideszes városvezetés támogatja a Heti Válasz mellékletét, hanem például a szocialisták bástyájának tartott Angyalföld is. Érdekesség, hogy a fideszes Papcsák Ferenc által irányított Zugló előzetes jóváhagyáshoz kötötte a cikkek megjelenését.

A Magyar Demokrata helyi mellékletét két fővárosi önkormányzat finanszírozta közpénzekből. A Magyar Narancs írása szerint 2009-től a kiadó több mint 21 millió forintot kapott a hegyvidéki és a zuglói önkormányzattól, a csepeli városvezetés pedig 6,3 millió forintot fizetett a Vörös Csepel című, az előző, szocialista ciklus bűnlajstromát tárgyaló kötet kiadására a cégnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik