Belföld

Áder beköltözik a Schmitt-rezidenciára

Az állam Béla király úti rezidenciájára készül a leendő elnök és családja.

Az állam Béla király úti rezidenciáján fog lakni Áder János és családja, ám egyelőre Schmitt Pálék élnek az épületben.

Schmitt 2010-es hivatalba lépésekor még elődje, Sólyom László lakta a házat, a kiköltözés és az amúgy nyolcmillió forintba kerülő felújítás csaknem egy évig tartott, így Schmitt csak 2010 nyarán foglalhatta el a villát. Esetében szóba került más ingatlan is, de a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte: a lehetőségek közül a Béla király úti rezidencia a legszerencsésebb, hiszen kedvező az állapota, betarthatóbbak a biztonsági előírások, jobbak a közlekedési lehetőségek, olcsóbb az üzemeltetés, mint alternatívái esetében.


Schmitt Pál el
Fotó: MTI

Menni kell

Áder egyébként, ha akarna se élhetne saját lakásában, hiszen az Alaptörvény, valamint A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény így fogalmaz: „A köztársasági elnök elnöki rezidencia használatára jogosult, amelyet köteles igénybe venni.”

Áder jelenleg Brüsszelben „pakol”. Bő két hete van a költözésre, ugyanis május másodikán megválasztja őt az Országgyűlés, majd – szintén az Alaptörvény szerint – az ezt követő nyolcadik napon, vagyis május tizedikén hivatalba lép.

Áder a 2009-es EP-választásokon jutott brüsszeli mandátumhoz. Négy gyermekéből a két egyetemista Magyarországon maradt, a kisebbek vele és feleségével tartottak. Most, hogy hazajönnek, az idén harmadikos gimnazista lánya marad még egy évet Belgiumban, s odakint érettségizik.


Áder János jő
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Teljes csere a Sándor-palotában

Áder Budapesten nagytakarításra készül. Lapunk forrásai megerősítették a Heti Válasz azon információját, miszerint a leendő államelnök a Fidesz vezérkara előtt világossá tette: nem lesz „aláírógép”, és teljesen átszervezi az elnöki hivatalt. Értsd: távozik a teljes Schmitt-stáb.

Információnk szerint a Fidesz felső köreiben úgy értékelik, hogy Schmitt két éve alatt jelentősen esett a korábbi államelnökök alatt magas presztízsű köztársasági elnöki hivatal színvonala. Aminek fő oka, hogy érkezésekor Schmitt a magyar helyesírással is gyakran összeütközésbe kerülő bizalmasaiból állította össze adminisztrációját. Több forrásunk különösen a hivatalvezető Kiss Norbert tevékenységét kritizálta.

A költözködéssel elfoglalt Áder a sajtó számára jelenleg elérhetetlen. Így egyelőre nincs módunk megkérdezni tőle, milyen „profilú” elnök kíván lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik