Belföld

Elbukott fülkeforradalom

Többségünk nem is emlékszik, mikor használt utoljára nyilvános telefonfülkét. Nem is csoda, ritka, és még drága is a telefonfülkés beszélgetés.

Kis csoportosulás vasárnap este a sarkon a kilencvenes években. Mikor szabadul fel a fülke? Bizony ebben is volt csúcsidő. Sőt etikett is, mennyi ideig illik foglalni a fülkét. Egy nyugodt beszélgetésért viszont inkább érdemes volt hosszabb sétát is vállalni egy eldugott kabinért.

Illemhely vagy mi?

A helyzet teljesen megváltozott. Amikor 10 millió magyarnak 12 millió mobilja van, akkor csak bizonyos „üzletekhez”, vészhívásra és visszahívásra használják. Még a külföldiek sem így telefonálnak. Ennek megfelelő állapotban is vannak a fülkék.

Vidéki laptársunk, a Győr24 készített egy felmérést saját háza táján, mi is a helyzet. A cikk szomorú tapasztalata, hogy inkább rongálják, mint használják őket. Betörik az ajtó üveglapjait, vagy letépik a kagylót a készülékről – derült ki a cikkből. Megkérdeztük a legnagyobb szolgáltatótól, mi a helyzet Budapesten.

Harmincezer fülke országa

Ami a dicső múltat illeti, a 90-es évek végén még ötszáz lakosonként volt egy készülék az előírás, így több mint 16 ezer állomás működött csak Budapesten – tudtuk meg a Magyar Telekomtól. Országosan pedig harmincezer állomás működött. Persze a mobiltelefon-penetráció is 10 százalékos volt – tették hozzá.

Képgaléria a megdicsőült fülkékről és készülékekről. (Fotó: Neményi Márton)

Még mindig csaknem 8000 nyilvános készülék van az országban, a törvény által előírt 4770 darabbal szemben – közölte a társaság. A rendeletben meghatározottak alapján 2500 lakosonként egy nyilvános állomást kellene működtetni, ennél kisebb lélekszám esetén pedig településenként egyet. A fenti számhoz hozzájön még 2500 beltéri készülék, amelyek fodrászatokban, panziókban, „vendéglátó-ipari” egységekben működnek. 

A leszerelésről – mint kérdésünkre közölték – kizárólag forgalom alapján döntenek. Azokat szüntetik meg, amelyek kihasználtsága annyira alacsony (havi 15-20 perc), hogy nem fedezi az üzemeltetésének, fenntartásának, rendszeres takarításának és karbantartásának költségeit, a rongálások helyreállításából, például a graffitik eltávolításából származó károkat.

A nyilvános telefonálás viszont korántsem olcsó. Díjazása impulzusalapon történik, jelenleg egy impulzus díja 50 forint, ezért egy vezetékes sorstárssal 1 percet lehet beszélgetni. Viszont EU-s csatlakozásunk óta a készülékek eurót is elfogadnak – tudtuk meg. De mi az árfolyam?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik