Belföld

Általános “amnesztia” a diriknek

A jelenlegi általános iskolai igazgatók megbízatását nem érintik a fenntartói változások.

Az oktatási államtitkárság hívta fel a figyelmet arra, hogy a fenntartásban, működtetésben bekövetkező változások nem érintik az általános iskolai igazgatók megbízatását. Előzőleg több jelzés érkezett arról, hogy az általános iskolák igazgatói téves információk alapján úgy tudják, január elsejétől megbízásuk megszűnik, posztjukra újra kell pályázniuk.

Az államtitkárság tudatta: a nemzeti köznevelési törvény kimondja, 2013 január elsejétől az óvodai feladatellátás kivételével a települési önkormányzat által működtetett köznevelési intézmények szakmai irányítása az állam feladata lesz, de a változások nem érintik a jelenlegi intézményvezetők – általános iskolai igazgatók – megbízatásának idejét.

Megbízatásuk időtartama alatt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium számít az igazgatók magas színvonalú, az új köznevelési törvény szabályait érvényre juttató, az oktatási rendszert eredményesebbé tevő munkájára – zárul a közlemény. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke korábban lapunknak azt mondta, hogy az ország minden részéről érkeznek panaszok az államosított iskolák vezetőinek kinevezéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik