Belföld

Tiltakoznak a szőregiek a buszjáratok módosítása miatt

Petíciót fogalmaztak meg, és aláírást gyűjtenek a szőregiek, mert szerintük elfogadhatatlanul megnehezült a közlekedésük.

Tiltakoznak a szőregiek, és a helyi élelmiszerboltban, a lottózóban és a körzeti orvosi rendelőben aláírásgyűjtő íveket raktak ki, mert „aggasztónak és ésszerűtlennek” tartják az őket érintő buszjáratok törlését és útvonaluk módosítását. Az aláírásgyűjtést a helyi Sebők Éva ápolónő és fia koordinálja. A szőregiek a 60-as és a 60Y-os jelzésű buszokkal jutottak be eddig a városközpontban lévő Mars téri buszállomásig. Ez úgy módosult, hogy tanítási napokon ugyanígy járnak a buszok, hétvégén és ünnepnapokon azonban nem: a szőregi utasoknak az újszegedi troli végállomásnál át kell szállniuk trolira, hogy bejussanak a városközpontba.

Sebők Éva és a fia a Szeged24-nek azt mondta: a változás rengeteg embert érint. A szőregieknek elmondásuk szerint elsősorban az a gondjuk, hogy lakóhelyükön sok idős és mozgáskorlátozott ember él, és eddig az alacsony padlós buszokkal tudtak közlekedni, a trolik azonban nem ilyenek, így nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak rájuk felszállni. Ráadásul a módosítás miatt amíg eddig körülbelül fél órát vett igénybe az utazásuk, ez most a duplájára növekedett, amikor nem járnak a Mars térig a buszok.

A szervezők elmondták: mindössze tíz óra alatt már több mint százan írták alá a tiltakozó íveket, melyeket még egy hétig gyűjtenek, aztán át szeretnének adni a városi közgyűlésnek. Emellett egy lakossági fórum összehívását is akarják, ahol a döntéshozók meghallgatják az érveiket. A szervezők elmondása szerint a szőregiek kompromisszumos megoldásban is benne lennének, mely szerint a buszok járhatnának ritkábban, de azt el mindenképp el szeretnék érni, hogy a buszok, a régi útvonalon, végig közlekedjenek a városközpontig.

Kalmár Ferenc képviselő, a Fidesz frakcióvezető helyettese a Szeged24 megkeresésére úgy reagált: bár a szőregi buszjáratok megváltoztatásának előterjesztését egyfolytában „rá akarják húzni,” a dolog nem rajta múlt. A képviselő szerint az ügy „rákfenéje“, hogy nincs pénz. Elmondása szerint mintegy háromszáz millió forint hiányzik a szegedi tömegközlekedésből. Kalmár Ferenc azt is elárulta: nem csupán a szőregiek,  mások is „egyfolytában bombázzák” a döntéshozókat panaszaikkal és kifogásaikkal, de  a pénzhiány nagy úr. Ugyanakkor a képviselő hozzátette: ha kell, elmennek a lakossági fórumra, megvizsgálják a szőregiek ügyét és „megpróbálják megtenni azt, amit lehet.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik