Belföld

Az EU-tagságunk a gátja az IMF-megállapodásnak?

Várakozó állásponton vagyunk, most már elég régóta - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az IMF-tárgyalások megkezdéséről az m1 Ma reggel című műsorában szerdán.

Kifejtette, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter januári tárgyalásai óta már eltelt néhány hónap, s Magyarország még nem jutott közelebb ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődjenek. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) félszemmel az uniót nézi, hogy milyen igényei vannak Magyarországgal szemben, az unió pedig az Európai Központi Bankot (EKB) figyeli ugyanilyen szempontból – mondta.

A frankfurti ötszereplős megbeszélésről közölte, az EKB, a Magyar Nemzeti Bank, a magyar kormány, az IMF és az Európai Bizottság azt nézi meg, van-e olyan akadály, ami miatt a tárgyalások nem kezdhetők el. Varga Mihály szerint nincs ilyen, hiszen a kormány szuverén módon olyan kezdeményezéseket tehet, amelyek nem ütköznek az unó alapértékeibe. Ha pedig erről vita van, akkor annak a végén Magyarország nyilván bírósághoz fog fordulni.

Az államtitkár szerint az IMF-tárgyalások gátja, hogy keverednek különböző kérdések. Így az országgal szemben indított túlzott deficit eljárás, a kötelezettségszegési eljárás, illetve az IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek kérdésköre. Ezzel szemben Magyarország azt szeretné, ha ez a három szál nem keveredne össze, hiszen mondjuk egy pénzügyi megállapodás előfeltételeként arról beszélni, hogy mennyi lehet a bírák nyugdíjkorhatára, nem méltányos – fejtette ki Varga Mihály. Hozzátette, úgy tűnik, Magyarország szempontjából nehezítő körülmény, hogy uniós tag, hiszen Egyiptom ugyanakkor fordult az IMF-hez, mint Magyarország, s már megkötötte megállapodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik