Belföld

Nekiment az eskünek az ombudsman

Szabó Máté szerint nem felel meg a jogállami normáknak az ügyvédi eskü új szövege.

Az ombudsman kezdeményezte, hogy a szaktárca fontolja meg az ügyvédekről szóló törvény módosítását. Szabó Máté szerint az új szabályozás nincs összhangban a jogbiztonság követelményével, a tisztességes eljáráshoz való joggal – tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az ombudsman kifogásolja, hogy kimaradt az ügyvédi esküből a titoktartásra vonatkozó kitétel, ugyanakkor az új szöveg alapján az ügyvédnek ügyfelével be kell tartatnia a jogszabályokat, miközben erre joga és lehetősége sincs. Az ügyfél és a közösség érdekére való hivatkozás azonos súlyú az új eskü szövegében, noha az ügyvéd hivatásszerűen ügyfelét képviseli, hiszen ő az ellensúly az állami hatalommal szemben a jogrendszerben – érvel a közlemény.

Korábban a Magyar Ügyvédi Kamara is bírálta az ügyvédi eskü szövegének megváltoztatását. Bánáti János, a testület elnöke  rendkívül aggályosnak nevezte, hogy a kétmondatos új szövegben több olyan pont is van, amely a hivatás évszázadok óta kialakult európai normáival és magyar hagyományaival ellentétes, vagy legalábbis zavaró lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik