Belföld

Már Áder utódját is keresik

Egy három éve készült listáról kell kiválasztani, ki menjen az Európai Parlamentbe.

A 2009-es választásra összeállított listából kell kijelölnie a Fidesznek, ki váltsa az Európai Parlamentben Áder Jánost, ha megválasztják államfőnek – adta hírül az InfoRádió. A párt honlapján található archívum szerint 22 embert jelöltek, közülük tizennégy szerzett három éve mandátumot.

Listavezető helyen állt Schmitt Pál, akit először a házelnöki posztra hívtak haza, majd köztársasági elnök lett. A másik hazatérő Győri Enikő volt, aki a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára lett. Az InfoRádió szerint a 2009-ben összeállított listán szereplő jelöltek közül nagy valószínűséggel kizárható Gulyás Gergely képviselő és Szemerkényi Réka, Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója.

Ugyanakkor esélyes lehet Hölvényi György (a lista 16. helyén állt), aki a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Unió alapító tagja, korábban a Barankovics Akadémia Alapítvány elnöke volt. Felkerült még a listára 2009-ben Ékes József, Frivaldszky Gáspár, Hammerstein Judit, a 22. helyre pedig Tóth Edina. Az InfoRádió megtudta: az új képviselő örökli az áderi “portfóliót”: a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságba kell majd beülnie az Európai Parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik