Belföld

Leállhat a tápéi komp

Ha nem sikerül dűlőre jutni, több mint száznyolcvan év után leállhat a tápéi komp.

A szokásos támogatáson felül még három millió forintot szeretne a szegedi önkormányzattól a tápéi kompot üzemeltető cég, ha ez nem sikerül, leállíthatja a tiszai forgalmat – értesült a Szeged24.

A 2000-ben alapított Sadar Komp Kft-nek, amely megszerezte a komp létesítményeinek tulajdonjogát, és üzemelteti a járatokat a Tiszán 2007-től van szerződése az önkormányzattal. Jaksa Sándor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: korábban tárgyalt a város vezetésével, akik állítása szerint hosszú távú megoldásban gondolkodnak. Az igazgató állítása szerint a cégnek azonban most van égető gondja.

A cégvezetője elmondása szerint fizetésképtelenné váltak, önerőből már nem tudják tovább üzemeltetni a kompot, ha nem kapnak plusz támogatást az önkormányzattól. Jaksa Sándor arról panaszkodott, ha májusban megérkezik a szokásos évi támogatásuk, azt valószínűleg elviszi majd az adóhatóság. A cégvezető  azzal érvelt: az ÁFA emelkedése, az infláció a vártnál rosszabbul alakulása, a gázolaj árának drasztikus emelkedése és az, hogy ráadásul emelni kellett a minimálbért, több millió forintos bevételkiesést jelentett a cégnek.

Az igazgató szerint a cég hat munkatársának csak a bérköltsége csaknem egymillió négyszázezer forint, miközben márciusban mindössze alig több mint kétszázezer forint volt a bevételük a forgalomból.  Jaksa Sándor szerint a kis forgalom ellenére szükség van a kompjáratokra, hogy a családoknak ne kelljen több kilométert autózni a túloldalra, például, hogy iskolába vigyék a gyerekeket. A cégvezető hozzátette: a napokban tárgyal majd a városvezetéssel.

A polgármesteri hivatalban arról tájékoztatták a Szeged24-et: a cég tizenhétmillió forint támogatást kap az önkormányzattól, amely szerintük „ szép pénz egy magáncégnek” , amely a városvezetés  elmondása szerint évente több pénzt szeretne. Azt a hivatalban is elismerték, hogy annak a körülbelül száz tápéi embernek, aki rendszeresen használja a kompot kell a segítség a közlekedéshez. Ugyanakkor az önkormányzat álláspontja szerint a kompot ezen felül mezőgazdasági és tehergépek használják, ráadásul a létesítmény főúton van, és ehhez már az önkormányzatnak nincs köze, ez már szerintük állami feladat.

Az önkormányzat a cég költségcsökkentő lépéseiben, például a menetrend módosításában látná a probléma megoldását. Az önkormányzat egyébként tavaly megszavazta az üzemeltető cég viteldíjemelésére tett javaslatát, és korábban kompvásárláshoz is adott támogatást. Kérdés, hogy most sikerül-e megegyezésre jutni. Az üzemeltető cég vezetője azt mondta: ha nem, „kénytelenek” lesznek leállítani a kompjáratokat. Az írásos dokumentumok szerint egyébként a tápéi komp 1825 óta jár a Tiszán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik