Belföld

1956-os emlékpark létesül Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön elkezdődtek az 1956-os emlékpark kialakításának a munkálatai; a parkot júniusban nyitják meg.

Az erdélyi Krónika című napilap kedden emlékeztetett rá, az emlékpark létrehozását évek óta szorgalmazzák az ’56-os forradalom háromszéki meghurcoltjai. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tavaly nyáron döntötte el, hogy egybenyitják a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Plugor Sándor Művészeti Gimnázium udvarát, így 2400 négyzetméteres, részben parkosított teret hoznak létre. Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Krónika napilapnak elmondta, a munkálatokra mintegy 1,1 millió lejt (74 millió forintot) különítettek el a helyi költségvetésből. A munkálatok elvégzésére kiírt versenytárgyalást egy bukaresti cég nyerte.

A park központi eleme a Vargha Mihály szobrászművész által készített ’56-os emlékmű marad, új helyre költöztetik a művészeti iskola névadójának, Plugor Sándor képzőművésznek a szobrát, így az jobban érvényesül majd.

Az emlékparkban megörökítik annak a tizenkét erdélyi településnek a nevét, ahol ’56-osokat ítéltek el. A park egyik sétányát e tizenkét települést jelképező kőtömb szegélyezi. A parkba tervezett rózsalugast sárga rózsából alakítják ki, ami az ’56-os forradalom egyik jelképe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik