Belföld

Mégsem Áder, mégsem ma?

Áder Jánost nem hívták meg a hétfő esti Fidesz-KDNP közös frakcióülésre, ahol Orbán Viktor tájékoztatja a képviselőket az államfőválasztásról, s valószínűleg megnevezi jelöltjét.

Várhatóan mégsem lesz döntés a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfő esti ülésén az államfőjelöltről. A tanácskozáson Lázár János várakozásai szerint a kormányfő személyi javaslata hangzik el. A megfogalmazás azért furcsa, hiszen a korábbi hírek szerint a párt elnöksége korábban kiállt Áder János jelölése mellett. Ugyanakkor a Fidesz-frakcióvezető a koalíciós  képviselőcsoportok hétfő délelőtti ülése után azt mondta: hétfő este 8 órára hívta össze a frakciószövetség következő ülését, amelyen Orbán Viktor elmondja értékelését a Schmitt Pál lemondása után kialakult helyzetről és javaslatot tesz “a helyzet megoldására”.

Ez jelenteni fog menetrendet, lebonyolítási rendet és “nyilvánvalóan személyi kérdések is szóba fognak kerülni” – fogalmazott Lázár János, hozzátéve: ő azt várja, hogy a kormányfő tesz majd személyi javaslatot. Nem hívták meg Áder Jánost a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfő esti rendkívüli ülésére – közölte előzőleg a frakcióvezető újságírókkal. Lázár semmilyen részletet nem árult el.

Ha kíváncsi, miről esett még szó a kormánypártok megbeszélésén, ide kattintson!

Pénteken még biztosnak tűnt

Orbán Viktor pártelnök pénteken lefolytatta a jelöléshez szükséges egyeztetést a Fidesz elnökségével. Az MTI akkori információi szerint a testület egyöntetűen foglalt állást a fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, és a felkérésre már előzőleg igent mondott Áder János, aki a Hír24 információi szerint egyébként már csomagol.

Az elnökségi ülés után Kövér László házelnök szavaiból is az derült ki, hogy van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná a tisztséget. Nevet ő nem mondott, de azt közölte, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra. A miniszterelnök pénteken, még a Fidesz elnökségének tanácskozása előtt az MR1-Kossuth Rádióban arra a kérdésre, hogy az államfőjelölt személyéről szóló döntés meglepetés lesz-e azokhoz a nevekhez képest, amelyek napok óta forognak a sajtóban, azt válaszolta, “ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz”.

Korábban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy tőle politikailag jobbra álló embert akar Schmitt Pál utódjául. Ez mindenesetre egy dolgot kizárna: hogy Orbán Viktornak hívják az új államfőt.

Távol marad az LMP

Az LMP nem vesz részt a várhatóan jövő hétfőn esedékes államfőválasztásban, mert az eljárást mondvacsináltnak tartja – jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

A frakcióvezető, aki hangsúlyozta, hogy habár hivatalosan még nem megerősített, de az LMP már kész tényként kezeli, hogy a Fidesz képviselőcsoportja Áder János európai parlamenti képviselőt jelöli, azt mondta, hogy a köztársasági elnök megválasztása “kizárólag a Fideszen belüli játékokról (…), stratégiázásról, taktikázásról szól”.

A politikus egyúttal kijelentette azt is: Áder János jelölése annak a bizonyítéka, hogy a Fidesz tovább folytatja annak a centrális erőtérnek a kiépítését, amelynek legfontosabb célja a “közjogi intézmények pártpolitikai megszállása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik