Belföld

Felfüggesztett börtön a vásárhelyi cigány önkormányzat elnökének

Sikkasztás miatt nyolc hónap, végrehajtásában két esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a város cigány kisebbségi önkormányzatának elnökét.

A Szegedi Törvényszéken a vádlott ügyvédje új bizonyítási eljárás elrendelését, illetve az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta. Ezt a törvényszék elutasította, az első fokon eljáró hódmezővásárhelyi városi bíróság munkáját hiánytalannak és megalapozottnak ítélte.

A Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének elnökeként is dolgozó Ajtai Éva gyerekek nyári üdültetésére vett át három részletben – céltámogatásként – mintegy kétmillió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól. A több mint ötven gyerek 2008 júniusában el is utazott a Csongrád megyei önkormányzat balatonszárszói üdülőjébe, ahol napi háromszori étkezést kaptak. Az elutazást követően az elnök azonban nem egyenlítette ki a számlákat, s az önkormányzati támogatásból is csupán 245 ezer forinttal számolt el, a fennmaradó összeggel sajátjaként bánt.

A kisebbségi elnök gyanúsítotti kihallgatása során még azzal védekezett, hogy az összeg egy részéből “embereknek segített, a pénzt azonban nem kapta vissza”. A bíróságon már azt mondta, a támogatást egyrészt a táborozással kapcsolatos kiadásokra – melyekről állítása szerint nem kaptak számlát -, másrészt az egyesület más programjaira használták föl. A vádlott ezt azzal indokolta, hogy szóban arról állapodtak meg a város vezetőjével, hogy a támogatást egész éves működésükre, más programjaikra is fordíthatják.

A Szegedi Törvényszék indoklásában elhangzott: az első fokon eljáró bíróság által kiszabott nyolc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetést szükségesnek és elégségesnek ítélte meg. A törvényszék végzése szerint a hódmezővásárhelyi városi bíróság 2011. szeptember 19-én meghozott ítéletének sem hatályon kívül helyezésére, sem megváltoztatására nincs ok, ezért azt helybenhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik