Belföld

Tetvekkel ellepett élelmiszerre csaptak le

A tavaszi élelmiszerlánc ellenőrzés során 25 milliós bírságot szabtak ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával március 19. és április 9. között zajlott az ország teljes területén a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés. A vizsgálatok során 5162 ellenőrzést hajtottak végre, amelynek eredményeként 25 327 888 forint összegű bírságot szabtak ki, és körülbelül 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból az ellenőrök.

Az élelmiszer előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei. Összesen 36 586 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2,3 százalékát kellett kivonni a forgalomból.

Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusfélék gyümölcsén az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy fajt határoztak meg, főleg a görög és spanyol import termékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, és ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.

A feltárt szabálytalanságok miatt a tavalyinál kevesebb volt a figyelmeztetés, ugyanakkor több bírságot szabtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik