Belföld

Jobbik: felháborító a kormány bírságolási gyakorlata

A Jobbik szerint "elképesztően felháborító", hogy a kormány a bírságolásokból befolyó összeg megemelésével kívánja fedezni a közigazgatási átalakításokat - jelentette ki Staudt Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az ellenzéki politikus közlése szerint az Országgyűlés keddi ülésén a Jobbik kezdeményezésére nem döntöttek a képviselők a szabálysértési törvény egyik módosításáról, amely egymilliárd forinttal növelte volna a büdzsé bírságbevételeit és a kormányhivatalok támogatását.

Április 15-től az általános szabálysértési hatóság a települési jegyző helyett a kormányhivatal lesz. A jogszabály az önkormányzatoknak befizetési kötelezettséget ír elő a szabálysértési feladatokhoz kötődő bérjellegű és dologi kifizetések forrásának biztosításához, ám mivel a jövő héttől már a kormányhivatalokon keresztül a központi költségvetésbe folyik be a bírságbevétel, az önkormányzatoknak előírt befizetési kötelezettség kétszeres elvonást jelentene.

A módosító indítvány ezért módosította volna a költségvetés főösszegét, egymilliárd forinttal növelve a büdzsé bírságbevételeit és a kormányhivatalok támogatását – mondta. Staudt Gábor szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány “kvóta jelleggel, nyereségvágyból elkövetett bírságolással” akarja fedezni az átalakítást. Szerinte ha ezt az indítványt elfogadták volna, akkor az embereket olyan ügyekben is megbüntették volna, ami miatt eddig nem bírságoltak, vagy “csip-csup” ügyekben megemelték volna a jelenlegi bírságot. A képviselő úgy fogalmazott: tulajdonképpen a Jobbik egymilliárd forintot tartott az emberek zsebében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik