Belföld

Hova költözhet Schmitt Pál?

Egy átlagos méretű lakás ára Budapesten 10-15 millió forint között mozog. Persze, ha panelt veszünk, ez lehet olcsóbb, ha belvárosit keresünk, drágább. De mi van, ha 150 milliónk van lakást venni? És ha ajándékba kapjuk? Schmitt Pálnak kerestünk lakást.

Több mint egy hete nem Schmitt Pál a köztársasági elnök. Kedden a parlament a Fidesz–KDNP szavazataival elutasította azt az indítványt, hogy a megbukott elnöknek ne járjon semmilyen juttatás. A mostani szabályok szerint Schmitt Pál élete végéig kapja az államfői fizetést, igényt tarthat a titkárság és a szolgálati autó mellett egy „méltó elhelyezést” biztosító ingatlanra is.

Az elődök

Mádl Ferenc egy 160, Sólyom László egy 265 négyzetméteres budai ingatlant kapott, miután lejárt a mandátuma. Göncz Árpádot pedig az alábbi videón látható állami tulajdonban lévő házban köszöntötték 90. születésnapján.

Rövidre vágva

A korábbi szabályok szerint a köztársasági elnöknek csak akkor járt volna ez a sok minden, ha kitölti mandátumát. Egy Schmitt Pál által aláírt változtatás azonban lehetővé teszi, hogy nem egészen 2 év elnökösködés után Schmitt Pál is kedvére válogasson a neki felajánlott házak közül. A Blikk az elmúlt napokban többször is kereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy Makrai Katalin férje él-e a lehetőséggel, beköltözik-e egy 150 millió forintos házba. Egyelőre azonban senki nem válaszol a Sándor-palotából.

Van másik

A dolog azért nem lényegtelen, mert a volt elnöknek van mit a tejbe aprítania. Az egykori olimpikon a szorgos évek alatt három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa lett. A legkisebb is 195 négyzetméter alapterületű, a legnagyobb pedig, a II. kerületben 320 m2. Ez nagyobb, mint amit köztársasági elnök valaha is kapott Magyarországon. Ezenkívül Schmittnek még egy belvárosi lakása és egy Lupa-szigeti nyaralója is van.

Szoba kilátással

A legnagyobb 320 m2-es házban most külföldiek laknak. Azt nem tudni, hogy fizetnek-e bérleti díjat, mert ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a volt elnök. Ha csak szívességből volt nagylelkű, akkor minden bizonnyal nem lesz nehéz visszaszerezni a kulcsokat. Ha azonban mégsem akarja a Schmitt család az utcára tenni a külföldi lakókat, akkor költözhetnek a többibe. Mivel Schmitt vagyonnyilatkozatában nem szerepel, hogy a többi ingatlant is bérlők laknák, vagyis nem vallotta be, hogy jövedelme van ezek után, okkal feltételezhetjük, hogy ezek a házak üresek.

Villa Negra

Ha mégsem lenne hova mennie a volt elnöknek, akkor jöhet az állami apanázs 150 millióért. Az általunk megkérdezett ingatlanszakértő szerint ennyi pénzből kedvére válogathat a budai hegyekben. Igaz, akkora villát nem kap, mint mondjuk az egykori Fenyő-villa, amelyben most éppen Friderikusz Sándor tengeti mindennapjait. Sőt, a Fidesz-közelinek mondott vállalkozó, Csipak Péter házához se juthatunk ennyi pénzért.

De akkor mit vegyünk?

Több ingatlanszakértőt is kerestünk, de névvel senki nem vállalta a tanácsadást. Természetesen minden ingatlanügynök szívesen adna tippeket az államkincstárnak, hiszen a vételár akár 3 százaléka is lehet a közvetítői jutalék. Ezekkel a paraméterekkel, vagyis 150 millió forintból, sok luxusvillát találni a piacon. Ha Schmitt Pál spórolni akar az adófizetőknek és megfogadja a tanácsunkat, akkor a II. kerületi Duka Ákos utca közelében lévő villába költözik. A háromszintes ház – a hirdetés szerint – Máriaremetén csendes mellékutcában a Francia és Amerikai iskola közelében áll és majdnem akkora, mint a volt elnök legnagyobb saját háza. Zsalus nyílászárokkal, márványpadlóval és padlófűtéssel. Kétállásos garázzsal, melyek távirányítóval működnek, a gépkocsilehajtó téli leolvasztóval. Az 1380 m2-es ősfás kertben grillező és gyerekjátszó is van, vagyis Pali bácsi nemcsak protokollvendégeket, de az unokáit is simán fogadhatja. Potom 139 millióért.

A hosszútávfutó magányossága

Ha egy fillérig kihasználja Schmitt a keretet, akkor ebbe a Budaligeti villába is költözhet. Óriási előnye a 640 m2-es déli fekvésű, nagy teraszos, örök panorámás, 2007-ben nagyon igényesen és teljes körűen felújított (1996-ban épült) 5 szobás, nagy tágas terekkel rendelkező luxusszinten megépített háznak, hogy van a ház alatt egy 120 m2-es medence is, így az olimpikon exelnök akár naponta karbantarthatja egészségét. Persze ha nem akar olyan sokat mozogni, használhatja a medence és az emelet között közlekedő liftet is. Sőt még a szintén az állam által fizetett kétfős titkárságnak is van hely, igaz csak a garázsszinten. Mindez csak 150 millióért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik