Belföld

Cigány. Lakás. Étterem.

Megnyílt Magyarország első roma lakásétterme. Ott jártunk, táncoltunk, libazsíros bodagot ettünk. Jó cucc. Videóriport.

Malvin néni bodagja elég jó cucc. Kerek, mint a világ. Belül omlós, kívül ropogós. Lisztből és vízből van, kenyérféle, szalonnazsírral az igazi. Akinek nem ízlik, az nemes egyszerűséggel hülye vagy festi magát. Esetleg kőjobbikos vagy ő a Rubint Réka (akinek azért titokban mégiscsak ízlik). Malvin néni bodagja nem egy fitneszétel, nincs belőle light – de a hagymás libazsíron sütött lágypogácsával tálalt fokhagymás sertésoldalasból sincs, pedig az is jó.

A Romani Platni az első roma lakásétterem Magyarországon. Budapesten, a Ferencvárosban nyitott meg, hivatalosan csütörtökön. Egyszerre lakásétterem és antidiszkirimizációs projekt, melynek célja nemcsak Malvin néni bodagját bemutatni, hanem eloszlatni azokat a negatív előítéleteket, melyeket a nem cigányok táplálnak a cigányok iránt. Ezt a lehető legegyszerűbb módon teszi, úgy, ahogy állítólag a férfiember szívéhez is vezet az út: a gyomron át. Nem profi szakácsokkal, hanem gyakorló háziasszonyokkal: roma lányok, anyák és nagymamák főznek itt muzsgyejt, gáncát, zsurmót, mruncit és persze bodagot. Utóbbi Malvin néni specialitása. Már a Facebookon is a csodájára járnak.

A cigány ételek általában – sablonos ugyan, de mégis – egyszerűek és nagyszerűek. Kevés alapanyagból, rengeteg hússal, némi zsírral és sok szívvel készülnek. Videóriportunkban meg is mutatjuk.

Korábban már jártunk Magyarország első, kimondottan romaéttermében. Arról itt lehet olvasni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik