Belföld

Átadták a röszkei hőkamera-rendszert

A röszkei határátkelőhelyen átadták a második stabil hőkamera-rendszert, mellyel az illegális bevándorlókat kívánják hatékonyabban kiszűrni.

A röszkei határátkelőhelyen lezárult a szerb-magyar határ Csongrád megyei szakaszának területén lévő hőkamera rendszerének kiépítésének második üteme. A rendszer felavatására meghívott Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy összesen 2,3 milliárd forint az összértéke annak a projektnek, melynek kapcsán 18 hő kamerát telepítenek, hogy megerősítsék a határőrizetet. Az ellenőrzés fejlesztését az is sürgeti–fejtette ki–, hogy az utóbbi években megnövekedett a nyugat-balkáni terültekről érkező illegális bevándorlók száma.

Március 8-án egy újabb hőkamerát építettek be a rendszerbe, Tiszaszigeten, melyet a röszkei autópálya határátkelőhelyén található operátorközpontból vezérelnek.

Lukács János a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy a kiépített rendszer „új dimenzió a határrendészeti munkában, mert azonnali és közvetlen segítséget nyújt a migráció és az embercsempészés visszaszorításában.” Példaként említette, hogy a tiszaszigeti kamera március 8-i felépítése óta már 22 esetben kellett intézkedniük a határőröknek, s ezalatt 96 főt fogtak el. De ha éves szinten nézzük, akkor az ellenőrző rendszerek 4414 esetben jeleztek találatot.

Ezen a monitoron követik majd nyomon a Csongrád megyei határátkelőhelyeken elhelyezett hőkamerák képeit
Fotó: Iványi Aurél

Részben ezeknek az eredményeknek köszönhető, hogy a Frontex ügynökség (európai határőrizeti ügynökség) értékelő jelentése szerint, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség „megméretetett és nem találtatott könnyűnek”, mivel az elmúlt esztendőben embercsempészés tekintetében kontinentális első, határsértők elfogásában pedig szintén első helyezést érték el. „Úgy gondolom, hogy szükséges rámutatni a közelgő londoni olimpia iránti tisztelet jegyében, hogy ha ezt a két számot felvennék a játékok sorába, akkor mindenképpen pontszerző lenne– magyarázta a dandártábornok. Azt is hozátette, hogy a hőkamerás rendszereknek, a technikai fejlődésnek köszönhetően már rengeteg információt megtudtak az illegális határátkelők szokásairól. Így állapították meg azt a tendenciát, hogy általában a migránsok egyedül, párban, kisebb csoportokban hajtják végre akcióikat. Természetes és mesterséges tereptárgyakat követnek, helyi lakosoktól igyekeznek információt szerezni, kihasználják a közlekedésre szolgáló eszközöket. Kézzel rajzolt és internetről letöltött térképeket használnak, illetve a tehetősebbek GPS-szel is rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik