Belföld

A Klubrádió sorsára jut az InfoRádió is?

A függetlenségre és pártatlanságra folyamatosan törekvő InfoRádió pedig megalakulása óta szálka bizonyos fideszes körök szemében.

Kapcsolódó cikkek

Fel kell adnia eddigi klasszikus hírrádió formátumát az InfoRádiónak, ha meg akarja nyerni a 95,8-as frekvenciájára a napokban kiírt pályázatot – írta a Népszabadság a pályázati felhívás tervezete alapján. A lap szerint a pályázaton maximálisan elérhető 72 pontból például húszat a zene, illetve a magyar zene minél nagyobb arányára, további húszat pedig a „helyi közélettel foglalkozó” műsorszámok arányára lehet kapni. Ez azt jelenti, hogy a rádiónak jelentős mennyiségű zenét kell sugároznia, ami a hírek csökkentésével jár – írta a Népszabadság.

Az újság hiába próbálta elérni Módos Mártont, az InfoRádió ügyvezető igazgatóját, főszerkesztőjét, akitől azt szerették volna megkérdezni, hogy ilyen feltételek mellett indulnak-e a pályázaton. A rádió több munkatársa, nevének titokban tartását kérve, azt mondta, hogy meglepte őket a médiahatóság pályázati felhívástervezetének tartalma. Az ugyanis arra utal, hogy a médiahatóság ezen a hullámhosszon a híreken kívül a zenét is preferálja, ez pedig nem az InfoRádió profilja.

Ezt többen azzal magyarázzák, hogy a hatóság a Klubrádió ügyében kirobbant nemzetközi botrányt nem tetézheti még azzal is, hogy a 95,8-as frekvenciát az InfoRádióra írja ki, hanem azt kell jeleznie, hogy csaknem egyenlő feltételeket biztosított a Klubrádiónak és az InfoRádiónak is.

A szakmában vannak olyan vélemények is, bár ezek kisebbségben vannak, hogy a Fideszhez köthető politikai és gazdasági körök ki akarják szorítani az InfoRádiót a piacról – írta a Népszabadság. A függetlenségre és pártatlanságra folyamatosan törekvő InfoRádió pedig 2000-es megalakulása óta szálka bizonyos fideszes körök szemében, mert nem az orbáni fősodorhoz tartozik, hanem inkább az egykoron Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró nevével fémjelzett úgynevezett mérsékelt konzervatívokhoz.

A Médiatanács április 17-én közmeghallgatást tart a 95,8-as frekvenciapályázat tervezetéről, majd az ezt követő negyvenöt napon belül dönt a pályázati felhívás véglegesítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik