Belföld

Deres Kornélia költő kapta idén a Makói Medáliák díjat

Deres Kornélia kapta idén Szőrapa című könyvéért a Maros-parti város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat.

Buzás Péter polgármester elmondta, hogy a makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész készítette, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat neves irodalmárokból álló kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Deres Kornélia 1987-ben született Miskolcon, magyar-angol szakos tanári diplomáját az ELTE-n szerezte meg, jelenleg az egyetem irodalomtudományi doktori iskolájának hallgatója. Tíz esztendeje publikálja verseit, amelyeket német, bolgár és szerb nyelvre is lefordítottak. A líra mellett irodalom- és színházkritikákat is ír. A tavalyi könyvhétre, a József Attila Kör sorozatában megjelent, Szőrapa című kötetének verseit 2007 óta irodalmi folyóiratokban publikálta.

Bíró-Balogh Tamás, a kuratórium tagja, irodalomtörténész szerint Deres Kornélia költészete visszafogott, de nem bátortalan, nyugodt figyelme egy sajátos lírai nyelvtan természetrajzát követi. A méltán kedvező kritikai fogadtatást kapott Szőrapa című kötetében érett és magabiztos nyelvi erővel jeleníti meg sajátos világát, amelynek a költészettel újrateremtett családtörténet jelenti az egyik alapját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik