Belföld

Itt a nagypéntek, itt a böjt

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2012. 04. 06. 06:19

Az egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől.

Korábban a témában:

Nagypénteken Krisztus kereszthaláláról emlékezik meg a kereszténység, a katolikus egyházban pedig ezen a napon nem mutatnak be szentmiseáldozatot, és az úgynevezett csonka mise szertartásával fejezik ki a Krisztus halála felett érzett gyászt.

…Esztergomban

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában vezeti a nagypénteki szertartást.

…Rómában

Nagypéntek délután XVI. Benedek pápa vezeti az Igeliturgiát, melyet este negyed tíztől a Colosseumnál felelevenedő Via Crucis keresztútja követ. A Vatikán bejelentése szerint a keresztet a tizennégy stáción Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke viszi. Ahogyan Krisztus tette tanítványaival, csütörtökön az egyházfő is jelképesen megmosta a római egyházmegyében szolgáló tizenkét papnak a lábát. A nagycsütörtök délutáni utolsó vacsora miséjét a hagyományos római helyszínen, a lateráni Szent János bazilikában tartották. A pápa százhúsz paptársával együtt koncelebrált. A nagycsütörtöki mise perselyadományát az egyház jótékonysági célra ajánlotta fel, az idén a szíriai menekültek megsegítésére.

A nagypénteki böjt idején a 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, 14 éves kortól pedig a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.