Belföld

Idén sem engedélyezi a rendőrség a budapesti melegfelvonulást

A hatóság szerint a Belváros közlekedése más útvonalon nem megoldható, emiatt nem engedélyezik a július 7-re bejelentett Budapest Pride-ot, a Meleg Méltóság Menetét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte az idei Budapest Pride felvonulást, melyet a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány 2012. július 7-re, a Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca útvonalra jelentett be – olvasható a 2012.budapestpride.hu-n. A rendőrség a döntést, csakúgy mint tavaly, idén is azzal indokolta, hogy a közlekedés más útvonalon nem megoldható.

A Szivárvány Misszió Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a tiltás ellen felülvizsgálati kérelmet nyújt be és reméli, hogy a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezi a tiltó határozatot.

A felvonulás a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál része, és célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ – leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer – embereket érintő hátrányos megkülönböztetésre és jogegyenlőtlenségre. Emellett a fesztivál célja az itthoni LMBTQ-közösség építése és erősítése; a támogató heteroszexuális közösség megszólítása és bevonása; és a sztereotipikus és homofób ábrázolás elleni fellépés.

Az Amnesty International jogvédő szervezet megdöbbentőnek tartja az, hogy a rendőrség megtiltotta a Menetet. A jogvédő szervezet az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: a tiltó határozat aránytalan és megalapozatlan, nem veszi figyelembe a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek békés gyülekezéshez és szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. Ezért a határozat visszavonására szólítják fel a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), emlékeztetve arra, hogy a rendőrség tavalyi hasonló döntését felülbírálta a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik