Belföld

Húsvéti barka- és tojásvadászat Szegeden

Játékos szabadtéri programokra, barka- és tojásvadászatra várják a látogatókat húsvétkor a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe és a Szegedi Vadasparkba.

Aki húsvétvasárnap vagy húsvéthétfőn ellátogat a Szegedi Vadasparkba, játékos vadászaton vehet részt, de természetesen nem állatokra kell lesni, a cél az ösvények mellett elrejtett több száz gipsztojás egyikének megtalálása.

Ha valaki talál egy tojást, akkor még csak a feladat felét teljesítette. Minden tojáson ugyanis egy-egy, a Vadasparkban gondozott állatokhoz kapcsolódó kérdés szerepel. Aki a megtalált tojást leadja a Természetvédelmi Oktatóközpontnál és a kérdésre is helyesen válaszol, ajándékot kap. A vendégeknek nem lesz nehéz dolguk, hiszen a helyes válaszokat mind megtalálhatják az állatokat bemutató információs táblákon.

Az egyetem arborétumában húsvéthétfőn várják játékkal egybekötött kerti sétára a családokat, kicsiket, nagyokat. Amíg a felnőttek az éledező tavaszi növényekben gyönyörködnek, addig a gyerekekre is komoly feladatok várnak, a kert különböző pontjain elrejtett kérdéseket kell felkutatniuk. A helyesen válaszolók itt is ajándékokat kapnak.

A füvészkertbe azonban nem csak húsvéthétfőn érdemes ellátogatni, hiszen számtalan ritka vagy hétköznapi, ám annál szebb növényt ismerhetnek meg az érdeklődők. Virágba borultak a magnóliák, vagy ismertebb nevükön liliomfák. Fajaik egy része a lombfakadás után hozza virágait, sokkal kedveltebbek azonban azok, amelyek még a levélzet megjelenése előtt virágot bontanak. A dekoratív, hatalmas virágok sűrűn nyílnak a csupasz, levéltelen ágakon, színük a hófehértől a sárgán át a sötét rózsaszínűig változik.

A fás szárú virágzók mellett a lágyszárú növények körében is van jó néhány tavaszi látványosság. Tavaly ősszel az arborétum munkatársai több ezer virághagymát ültettek el, melyek előbújva színes foltokkal tarkítják a kert parkrészét. Legkorábban a sáfrányok, krókuszok bújtak elő, és virágzásuk csúcspontján járnak a nárciszok is.

A füvészkert tavaszi virágforgatagának leglátványosabb képviselői, a tulipánok pedig már bimbós állapotukban várják a további meleget, hogy azután május elejéig pompázzanak az ágyásokban és a fű között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik