Belföld

Utalvánnyal lehetne fizetni a bölcsődéért

A jövőben akár utalvánnyal vagy a cafeteria elemei közé beépítve is lehet fizetni a családi napközikért, és nem kizárt, hogy a bölcsődei díjat is ilyen formában fizethetik a szülők - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: a kormány már tárgyal a cafeteria rendszer ilyen irányú átalakításáról.

A kisgyermekes anyukák munkaerő-piaci visszatérését segítené elő a kormány azzal, hogy nyolcmilliárd forintot különít el családi napközik létrehozására. A probléma azonban az, hogy a pályázat csak két évig tudná biztosítani a napközik havi térítési díját, amely akár hetvenezer forint is lehet havonta.

Czomba Sándor elmondta, Magyarországon jelenleg mindössze 273 helyen működik bölcsőde, azok kihasználtsága pedig 130 százalékos, Az államtitkár szerint körülbelül tíz-tizenötezer férőhellyel többre lenne szükség, a mostani lépés viszont az édesanyák újbóli elhelyezkedését segítené elő. Hozzátette, a kormány 2000 új férőhellyel és 500 új munkahellyel számol.

A családi napközik rendszere a 2000-es évek elején indult olyan településeken, ahol hiányzik a bölcsőde vagy az óvoda. Kis létszámú csoportokkal működnek, az ellátás szakmai színvonalát azonban így is sokan vitatják. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy véli, a családi napközi nem tud olyan professzionális ellátást nyújtani, mint az állami bölcsőde. Állítását azzal magyarázta, napközi indításához elég csupán egy negyvenórás képzésen részt venni, ezzel szemben a bölcsődei kisgyermeknevelőknek felsőfokú szakképesítéssel kell rendelkezniük. A pályázattal kapcsolatban elmondta, az intézményeket nem csak megnyitni, hanem hosszú távon fenntartani is kell, ami – hacsak nem növekszik a normatíva – rendkívül nehéz feladat.

A szakmai hiányosságokat néhány érintett is elismeri, de megjegyzik, hogy a tanfolyamokon általában pedagógusok vesznek részt, emellett a végzettségnél sokkal fontosabb a gondozó személyisége Vannak azonban, akik visszautasítják a vádakat: Magosányi Szilvia, a Bíborka családi napközi vezetője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, nem igaz, hogy hiányzik a szakmai hozzáértés. Tény, hogy csak azok a napközik maradhatnak fenn, ahol a szülők részéről megvan a bizalom a gondozók felé, de szinte minden esetben olyanok indítják a vállalkozást, akik gyerekekkel kapcsolatos foglalkozást űznek. A gyermekek ellátására szükség van, a családi napközi pedig lehet egy olyan alternatíva, ami a magas színvonal mellett nagyobb rugalmasságot képvisel – így évközbeni felvételre vagy egy-két napos ellátásra is van lehetőség.

Bár az alapítványi és nonprofit vállalkozás formájában működő napközik az állami normatíva 100 százalékát, a kft.-k pedig annak 30 százalékát megkapják, az alternatív napközik esetében a bölcsődékhez képest többszörös árra kell számítani: vidéken 30-40, Budapesten 65-70 ezer forint közötti a havidíj.

A kormány által meghirdetett pályázatra május 1-jétől június 1-jéig lehet jelentkezni. Egy férőhely létrehozásáért 3 millió forintot, egy pályázó pedig legfeljebb 50 millió forintot nyerhet majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik