Belföld

Tovább harcolnak fizetésükért a Dunaferresek

"A 13. és 14. havi bérjuttatás nem úri kegy" – ezzel vágott vissza a Dunaferr menedzsmentjének a szakszervezet. Az érdekvédők szerint bármennyire is emelték fizetésüket, a juttatásaik esetleges elvesztése miatt kevesebb maradna zsebükben a hó végén.

Ahogy arról hírt adtunk, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn13 és 15 óra között a Dunaferrnél. A munkabeszüntetés célja a bér- és szociális megállapodások kikényszerítése volt. Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke tájékoztatása szerint a január eleje óta tartó bértárgyalások elhúzódása, valamint a béren kívüli juttatások egyes elemeinek tervezett átalakítása miatt kényszerültek erre a lépésre.

Az ISD Dunaferr menedzsmentje által kiadott válaszközlemény szerint a bértárgyalások fő kérdésében megegyezik az ISD Dunaferr és a szakszervezet álláspontja abban, hogy a jelzett infláció mértékének megfelelően, január elsejétől 4,2% emelkedjen a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke.

A vita alapja az eddigi egyéb juttatások tervezett átalakítása, mely a szakszervezet szerint összességében bércsökkenést jelentene. Újabb közleményükben visszautasítják, hogy a munkavállalók érdekei ellen harcolnak. „Mi, reprezentatív szakszervezetek a munkavállalók nevében felelősséggel kijelentjük, és ezt a menedzsment, valamint a tulajdonosok számára is sokszor világossá tettük, hogy a 13. és 14. havi bérjuttatás nem úri kegy, nem a munkáltató kedveskedése, nem jutalom! Erre a munkavállalók akkor szereztek jogot, amikor a 90-es évek elején két alkalommal lemondtak személyi alapbérfejlesztésükről, megszűnt a melegüzemi pótlék, és sor került a dunaferres üdülők értékesítésére, amellyel együtt a munkavállalók örökre elvesztették kedvezményes üdülési lehetőségüket. Tehát egyértelmű, ha ez nem így történt volna, ezek a juttatások ma a havi alapbér szerves részét képeznék. Ezt akarják most a munkavállalók számára bizonytalanná tenni. A 13. és 14. havi bér esetleges elvesztése a 4,2%-os bérfejlesztés ellenére több mint 10%-os keresetcsökkenést eredményezne.” A sztrájk folytatásáról nem szól a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik