Belföld

Adatnyilvántartó? Vigyázat, átverés!

Ha az ember kényszervállalkozó, esetleg egy kicsi családi céget vezet, könnyen elvész a szabályok tengerében. Sokan a könyvelőjüket hívják minden apróbb ügyben is.

Péter is így volt ezzel. „Egy pici szállító cégem van. Tulajdonképpen én vagyok az alkalmazott és a főnök is. Ha eljön az áfa, vagy az iparűzési adó fizetésének ideje, mindig görcsben van a gyomrom. Mindent jól csinálok? Betartottam minden szabályt?”

A vállalkozó

Pétert egyik nap telefonon keresték a Központi Adatnyilvántartótól. „Egy kedves nő arra kért, hogy egyeztessünk adatokat. A szokásos görcs állt a gyomromba. Biztos valamit elrontottam. Miután minden céges adatomat egyeztettük, kiderült, hogy valami hirdetést kéne vennem. Nem is értettem pontosan. Valahogy olyan volt, mintha ez egy kötelező dolog lenne. Olyan, mint a nemrég bevezetett kötelező 5000 forintos kamarai regisztráció. Csak ez 62 000 plusz áfáért.”

A fiatalember ismét rákérdezett, hogy mégis kit tisztelhet a kedves hangban. Most már a Központi Adatnyilvántartó név után az is elhangzott, hogy kft. Péter ekkor fogott  gyanút.

„Ja, hogy önök egy vállalkozás és nem egy állami hivatal?” – kérdezte. Aztán megköszönte a hívást, és letette a telefont.

Minden ugyanaz másképpen

Egy felületes látogató a cég honlapját böngészve azt is gondolhatja, hogy egy állami szerv szolgáltatását veszi igénybe. A főlapról beléphetünk cégekhez és intézményekhez is. A képek alapján a szerkesztőségi gyorstesztben 10 kollégából 8 gondolta azt, hogy a lap része a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Pedig nem.

Az ügyvéd

Dr. Dudás Ágnes ügyvéd azt mondja, több ügyfele is szólt neki, hogy egy hivatalos szerv, a “Központi Adatnyilvántartó” felszólította őket, hogy fizessenek 62 000 + áfát éves adatszolgáltatási díjként. Minden ügyfelének azt javasolta, hogy csak akkor szerződjenek a céggel, „ha a szolgáltatást ténylegesen igénybe kívánják ezért a díjért venni”. Persze, ha abban a hitben vagyunk, hogy nincs más lehetőségünk, akkor bizony könnyen kiénekelhetik a kezünkből a pénzt.

A boltos

„Minket egy olyan napon hívott fel az Adatnyilvántartó, amikor éppen a bolt előtti teraszunk engedélyeit intéztük” – meséli egy budapesti csokoládébolt és manufaktúra tulajdonosa. „Egy barátságos női hang közölte, hogy egy új jogszabály értelmében, amelyről „biztosan mi is értesültünk”, ezentúl csak rajtuk keresztül juthatunk hozzá a cégpapírokhoz. Köpni-nyelni nem tudtam, mert a hölgy közölte, hogy másnap hozzák a szerződést, és leszünk szívesek kifizetni a futárnak 62 ezer forint plusz áfát. Még jó, hogy volt annyi eszem, hogy felhívjam az ügyvédünket, tud-e ilyen jogszabályváltozásról? Mondta, hogy eszünkbe ne jusson fizetni, ez átverés. Tíz perccel később – ahogy egyébként ígérte is korábban – visszahívott a hölgy, hogy egyeztesse a számlázási címet. Ekkor már azt is közölte, hogy „minőségbiztosítási okokból rögzítik a beszélgetést”. Mondtam neki, hogy egy kamu az egész, és kértem, ha már rögzítik a beszélgetést, ugyan már mesélje el, melyik az az új jogszabály, amely alapján nekik kellene fizetnünk. Erre elköszönt, és letette a telefont.”

Egy igazi adatnyilvántartó

A cég azonban nem csak nyilvános adatokat akar eladni nekünk. Egy nagy céginformációkkal foglalkozó cég vezetője arról panaszkodott, hogy tulajdonképpen az ő szolgáltatásukat is árulja a Központi Adatnyilvántartó Kft. „Az a szolgáltatás lényege, hogy ha mondjuk, szeretnénk tudni, hogy Kovács József az Akármi Bt.-n kívül érdekelt-e másik vállalkozásban, akkor azt mi egy saját adatbázis alapján, amit hosszú évek alatt gyűjtöttünk, meg tudjuk mondani. Ez egy nagyon precíz munkát igénylő szolgáltatás. Mi most azt vettük észre, hogy mintha tőlünk megvenné ezt az információt, aztán továbbértékesítené” – meséli a cégvezető.

Az állam

A cég ellen született már feljelentés. Tóvári Zoltán rendőr százados bűnügyi osztályvezető azt írta lapunknak korábban, hogy valóban folytattak eljárást ismeretlen tettes ellen a Központi Adatnyilvántartó Kft.-vel kapcsolatban. Majd azt is hozzátette, hogy „az ügyben bővebb tájékoztatást adni nem áll módomban”. Most úgy tudjuk, hogy a XI. kerületi rendőrkapitányság megszüntette a nyomozást. A Navracsics Tibor-féle Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte, hogy továbbra sem áll kapcsolatban a Központi Adatnyilvántartó Kft.-vel.

Természetesen kerestük a Központi Adatnyilvántartó kft-t is. Az ingyenesen hívható számukon egy kedves hang megígérte, szól a cég vezetőjének, és mindenképpen visszahívnak. Várjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik